Hlavní obsah

Cena za slavné Lužánky? Brno plánuje obětovat tržnici i renesanční dům, čelí kvůli tomu kritice

Brněnská sportovní legenda, stadion za Lužánkami.

 

Reklama

Jihomoravská metropole chce v prostoru za Lužánkami vybudovat nová sportoviště a stadiony. Zkouší se proto domluvit s podnikatelem Liborem Procházkou, který v lokalitě vlastní podzemní garáže, chodníky nebo technické sítě. Výměnou za ně mu radnice nabízí třeba renesanční dům nebo opravenou tržnici. Lukrativní domy si nyní Brno nechalo ocenit, plán už ale čelí kritice.

Článek

Bývalý hokejista Jaromír Meixner vybojoval s Kometou pět mistrovských titulů. Sedmasedmdesátiletý někdejší obránce stále věří, že se hokej i fotbal vrátí za Lužánky. „Je to magické místo pro brněnský sport,” vypráví.

Sportovní areál, který zahrnoval fotbalový i hokejový stadion, od přelomu tisíciletí chátrá. Vedení Brna se nyní snaží odstranit hlavní překážku pro oživení lokality. Hledá vhodné nemovitosti, za které by s podnikatelem Liborem Procházkou vyměnilo jeho podzemní garáže, chodníky nebo technické sítě v areálu za Lužánkami v hodnotě 278 milionů korun. Právě tyto nemovitosti a komunikace brání výstavbě v areálu.

Město navíc po soudních sporech musí podnikateli za užívání komunikací platit 16 milionů ročně. Také proto vládnoucí koalice v Brně nově uvažuje, že podnikateli nabídne pět cenných domů v historickém centru. Patří mezi ně renesanční Dům pánů z Kunštátu nebo krytá tržnice na Zelném trhu, kterou město loni opravilo za 70 milionů. „Necháme tyto nemovitosti ocenit společností Delloite Advisory a uvidíme,” sdělil brněnský primátor Petr Vokřál.

Nový návrh opět čelí velké kritice. „Mně to přijde jako komediální seriál. Vedle posudků na tyto domy by si město mělo nechat zpracovat revizní posudek na majetek pana Procházky. Podle mého názoru to stojí dost na vodě,” sdělil opoziční sociálnědemokratický zastupitel Oliver Pospíšil.

Město už totiž s jednou nabídkou neuspělo. Vedení radnice mu proto nabízelo devět lukrativních domů v centru. Po nevoli nájemníků a části veřejnosti z návrhu ustoupilo. Podnikatel odmítá peníze, chce pouze jiné nemovitosti. Jestli koalici druhá nabídka projde, ukážou následující týdny.

Reklama

Doporučované