Hlavní obsah

Ceníky ČEZ zmizely. Dnes se objevily s přirážkou 50 a víc procent

Společnost ČEZ neplánovala zdražovat. Nyní je vše jinak.

Reklama

Společnost ČEZ začala výrazně zdražovat energie novým odběratelům. Ceny navýšila o 50 a víc procent, záleží na délce fixace. Dodavatel však prodal většinu své energie o polovinu levněji.

Článek

ČEZ skokově navýšil ceny elektřiny a plynu pro maloodběratele, kteří by si chtěli nově zafixovat cenu. Společnost, jejímž většinovým vlastníkem je s podílem 69,78 procenta stát, se ještě donedávna chlubila tím, že zdražování jako někteří další dodavatelé neplánuje.

Ve čtvrtek ceníky fixovaných produktů z webu společnosti zmizely, aby se v pátek objevily nové – z nich je patrné, že ceny vystoupaly minimálně o polovinu.

„Reagujeme na zvýšenou poptávku ze strany potenciálních zákazníků, kteří nyní opouštějí svoje dodavatele a hledají stabilní alternativu. Pro ty jsme proto připravili nové tarify, které reflektují fakt, že pro ně musíme zajistit potřebnou kapacitu elektřiny na současném rozkolísaném trhu,“ uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Foto: Seznam Zprávy

ČEZ zveřejnil nový ceník energií – s poznámkou, že jde o akční ceny.

Foto: Seznam Zprávy

Elektřina na tři roky zdražuje – u sazby D02d z 2600 na 3 907 korun včetně DPH.

Foto: Seznam Zprávy

Pro srovnání – ceník dodávek elektřiny na tři roky ještě před zdražením.

Pro stávající zákazníky se však podle Gazdíka nic nemění a ceny zůstávají stejné. „Postupujeme férově a transparentně, nespekulujeme s našimi zákazníky. Když s námi zákazník uzavřel fixovanou smlouvu například na tři roky, tak bude odebírat za stejnou cenu po celé tři roky,“ říká mluvčí.

Nové ceníky platí pro nově příchozí odběratele. „Ceníky fixů pro nově sjednávané či nově fixované smlouvy ale musíme upravovat podle aktuální situace na trhu. Pokud si chce nový zákazník v tuto chvíli fixovat ceny elektřiny, tak pro něj musíme elektřinu na trhu zajistit,“ vysvětlil důvod zdražení Gazdík.

Odborník považuje tento krok za vyvrcholení situace na trhu. „ČEZ ve finále reaguje na stav na trhu, který nebyl způsoben z jeho strany. Vznikl totiž problém s problematickými dodavateli s elektřinou,“ vysvětluje investor a odborník na energetiku Michal Šnobr.

Před tímto datem chtějí všichni najít nového dodavatele elektřiny. Zjistí ale, že si nepomůžou. Nové ceníky už reagují na situaci, jaká je a jejich ceny odpovídají chaosu na trhu.
Michal Šnobr, investor a odborník na energetiku

Naráží tak na společnosti, které svým odběratelům za současné situace nabízejí méně výhodné podmínky. Jejich klienti mají na konci října poslední termín, kdy mohou odstoupit od smlouvy. „Před tímto datem chtějí všichni najít nového dodavatele elektřiny. Zjistí ale, že si nepomůžou. Nové ceníky už reagují na situaci, jaká je a jejich ceny odpovídají chaosu na trhu,“ popisuje Šnobr.

ČEZ jako výrobce elektrické energie měl ke konci června vyprodáno 75 procent své elektřiny za cenu necelých 51 eur/MWh. V té době se však na příští rok obchodovala na burze jedna megawatthodina elektřiny za 110 eur.

„Na rok 2023 ČEZ prodal 45 procent za cenu 50,6 eura/MWh, tedy poměrně nízké úrovně, které odpovídaly vývoji forwardových kontraktů v minulém období. Nyní se obchodují na podstatně vyšších úrovních,“ říká Šnobr.

Předpokládá, že jejich průměrná cena do konce roku stoupne. „Osobně jsem přesvědčen, že v říjnu bude mít ČEZ prodanou většinu elektřiny na rok 2022 a bude mít prodáno mírně přes polovinu elektřiny na rok 2023,“ předpokládá Šnobr.

Sazba D02d, nová cena bez DPHSazba D02d, nová cena včetně DPHSazba D26d, nová cena bez DPHSazba D26d, nová cena včetně DPH
Elektřina na 1 rok4 229 korun5 201,79 korun4 139 korun5008,19 korun
Elektřina na 2 roky3 579 korun4 330,59 korun3 429 korun4 149,09 korun
Elektřina na 3 roky3 229 korun3 907,09 korun3 089 korun3737,69 korun

Pokud si zákazník s běžnou spotřebou elektřiny u skupiny v minulosti sjednal smlouvu na tři roky, vyšla by ho elektřina na dva roky na 2,64 koruny/kWh. Domácnosti, které si u ČEZu chtějí sjednat novou dodávku elektřiny se sazbou D02d na dva roky však mají cenu o poznání vyšší, a to 4,30 koruny/kWh – tedy o 63 procent dráž. A nejhůř dopadnou ti, kteří chtějí fixovat rok, v tomto případě šly ceny o 80 procent nahoru.

Cena silové elektřiny, která tvoří přibližně 50 procent celkové ceny, tak stoupla o 63 procent. Silová složka však není výslednou částkou na účtu za elektřinu. Je třeba k ní přičíst i poplatek na distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje a měsíční platbu za jistič.

Zdražení se dotklo i tříleté fixace. Ještě ve čtvrtek u této sazby odběratel zaplatil 2,6 koruny/kWh, zatímco nyní platí cena 3,91 koruny/kWh. Silová složka tak narostla o polovinu.

Podle nového ceníku celková cena za elektřinu u dvouletého fixu včetně regulované složky činí 6,47 korun/kWh, dříve 4,78 Kč/kWh. U tříleté fixace byla částka 4,74 Kč/kWh, nyní nový odběratel zaplatí o 1,31 Kč/kWh více.

Nová cena plynu bez DPHNová cena plynu včetně DPH
Plyn na 1 rok2 209 korun2 672,89 korun
Plyn na 2 roky1 769 korun2 140,49 korun
Plyn na 3 roky1 549 korun1 874,29 korun

Nové ceny zaskočily i čtenáře, kteří se nyní chystají změnit dodavatele energií. „Chtěl jsem přejít k ČEZ i z důvodu, že jde o polostátní firmu a současná vláda avizovala, že bude dělat maximum proto, aby se energie nezdražovaly. O to více mě šokovaly nové ceníky,“ uvedl pan Michal v emailu, který má redakce k dispozici.

Zdražení produktů zvažují i ostatní dodavatelé. Například k PRE už nyní přechází stovky nových zákazníků denně, ale zatím jim nabízejí stávající produkty na dobu neurčitou. „Chystáme ale nový produkt, který už bude reagovat na situaci na trhu, ale jestli tam bude nějaké zdražení, zatím nedokážeme říct,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec. Pro současné odběratele se však nic nemění.

Ceny pro nové zákazníky zatím nezvedli ani další čeští dodavatelé, i když je to čeká. „Budeme to muset v blízké době udělat. Řeší se to, ale s ohledem na situaci, která je velice turbulentní a dramatická a mění se každým dnem, nedokážeme říct kdy a o kolik to bude,“ uvedl mluvčí Innogy Pavel Grochál. Podle mluvčího Romana Šperňáka zatím nebude zdražovat ani společnost E.ON.

Za zdražováním elektřiny pro odběratele stojí růst cen komodity na burze. Cenu tlačí nahoru zdražení emisních povolenek, jejichž cena v posledních měsících dosáhla na dosavadní maximum. Dalším faktorem jsou také rostoucí ceny uhlí a plynu, které se používají k výrobě elektrické energie. Zdražování pohání také zvýšená celosvětová poptávka po energiích.

Reklama

Doporučované