Hlavní obsah

Cenné pozemky u Pražského hradu a ve Špindlerově Mlýně chtějí restituenti

Holečkovi žádají pozemky u Pražského hradu, které v současné době spravuje Ministerstvo obrany.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Lukrativní pozemky na dohled od Pražského hradu a v lyžařském areálu ve Špindlerově Mlýně chtějí získat restituenti. Stát ale pozemky odmítá vydat. Spor proto začal řešit Obvodní soud pro Prahu 1.

Článek

Rodinu Holečkových připravil komunistický režim o pozemky v pražské Chuchli ležící přímo pod známým dostihovým závodištěm. Protože tyto pozemky nebylo možné podle státu v restituci vrátit, mají Holečkovi nárok na adekvátní náhradu. Stát jim ale nedokázal nabídnout srovnatelné pozemky, proto si je ze státního majetku vybrali sami a podali žalobu.

Holečkovi žádají konkrétně pozemky u Pražského hradu, které v současné době spravuje Ministerstvo obrany. Na pozemcích dříve bývala autoškola, nyní jsou značně zanedbané. Zástupce ministerstva u soudu tvrdil, že jsou pro obranu státu velmi důležité, a proto by je neměl vydávat. Armáda tam prý chce zřídit cvičiště pro Hradní stráž.

Pokud jde o požadované pozemky v Krkonoších, leží částečně pod sjezdovkami a částečně pod lanovkami u Špindlerova Mlýna.

Všechny požadované pozemky mají podle právního zástupce Holečkových srovnatelnou celkovou hodnotu jako původní pozemky v Chuchli vlastněné rodinou. Srovnatelné jsou i v tom, že je na nich částečně sportovní zařízení.

Podle advokátky zastupující u soudu stát byla žaloba podána špatně. Holečkovi žalují Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, správně by prý měli žalovat pozemkový úřad. S tímto stanoviskem se zřejmě ztotožní i soud. Ten dnes vyjádřil takzvaný předběžný právní názor, podle kterého hodlá na základě dostupných důkazů žalobu zamítnout.

Soud ale dal stranám sporu prostor pro případnou dohodu a doplňující stanoviska. Jednání pak odročil na březen příštího roku, kdy by mělo padnout rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované