Hlavní obsah

Vzácné jako korunovační klenoty. Palladium dostalo osobního strážce

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Palladium země české.

Reklama

Osobního strážce má od nynějška Palladium země české, mariánský reliéf, který podle legendy po staletí ochraňuje český národ. Kardinál Dominik Duka strážcem palladia jmenoval probošta staroboleslavské kapituly sv. Kosmy a Damiána Libora Bulína. Jak předávání cennosti, jejíž hodnota se rovná hodnotě korunovačních klenotů, probíhalo, zaznamenal reportér Seznam Zpráv Vojtěch Veškrna.

Článek

+21

Ve Staré Boleslavi je malá kovová destička s vyobrazením Panny Marie a Ježíška umístěna dlouhodobě. Po dobu rekonstrukce staroboleslavské baziliky ale byla v sídle pražského arcibiskupa v Praze na Hradčanech. Ve Staré Boleslavi ji lidé znovu najdou poprvé o půlnoční mši na přelomu roku a od té doby tu bude palladium vystaveno.

„Duchovní odkaz palladia je zlatá nit, která se vine dějinami českého národa, od sv. Metoděje, sv. Ludmily přes sv. Václava, ale třeba i přes zdokumentovaného staroboleslavského poutníka, sv. Jana Nepomuckého, až do dnešních dnů. Jde o naprosto jedinečnou relikvii, která se také stala nemovitou národní kulturní památkou,“ řekl dnes Bulín.

Duka řekl, že kromě strážce je nově zřízeno kolegium těch, kdo se o palladium budou starat. Dříve to bylo jen na kapitule ve Staré Boleslavi. „Ale víme, že když se o něco stará kolektiv, nemusí to být úplně to nejlepší. Proto jsme připravili dekret, podle kterého natrvalo vždy probošt staroboleslavské kapituly je kustodem palladia,“ uvedl kardinál.

Reklama

Související témata:

Doporučované