Hlavní obsah

Central Group ukázal, jak přestaví kus Prahy. Plánuje byty i náměstí

Foto: Central Group

Navrhovaná podoba nové čtvrti v Modřanech.

Reklama

Nevzhledné haly po dávno zavřené továrně Sigma v Modřanech nahradí nová městská čtvrť s byty, náměstím a zelení napojená na novou tramvajovou linku. Za 5,5 miliardy korun ji tu plánuje firma Central Group.

Článek

Největší domácí developerská firma Central Group koupila pozemky o rozloze 89 tisíc metrů čtverečných po zrušené Sigmě Modřany loni na jaře. Areál zrušené fabriky je dnes využíván jako skladiště, Central Group jej zatím pronajímá. Už tu však probíhá změna územního plánu.

Central Group plánuje, že v roce 2024 v Modřanech zahájí stavbu nové čtvrti určené hlavně pro rodinné bydlení. O rok později by se sem mohli začít stěhovat první obyvatelé. Už teď jsou ale jasné základní parametry projektu, který v příštích letech pozmění tento kout nejlidnatější pražské městské části.

Na někdejším továrním pozemku má vyrůst 850 bytů ve tří až sedmipodlažních domech. Zhruba 12,5 tisíce metrů čtverečných ploch je určeno pro obchody, služby a restaurace.

„Uprostřed budoucí čtvrti vznikne nové náměstí, na které bude navazovat promenáda se stromořadím,“ popisuje mluvčí developerské firmy Ondřej Šťastný.

Projekt počítá také s parkem a dětským hřištěm. Developer navíc poskytne městu pozemek pro vedení tramvajové trati. Budoucí nová tramvajová linka má končit smyčkou zasazenou v zeleni.

+3

Firma veřejnosti

Developer slibuje, že u bytových domů na vlastní náklady postaví také mateřskou školu pro 112 dětí. Součástí má být velká kuchyň, která bude vařit zároveň pro místní seniory. Kromě toho se Central Group zavázal, že poskytne městské části Praha 4 pětimilionový dar na rozvoj místního školství a vzdělávání.

Developerská firma se tím zjevně snaží naklonit si místní radnici i veřejnost, aby se vyhnula mnohaletým debatám o budoucí podobě nové čtvrti.

Příprava projektů, jako je ten v Modřanech, běžně v Praze trvá 10 let právě kvůli zdlouhavému povolovacímu procesu, jehož součástí musí být také dohoda mezi developerem a obcí o využití zastavovaného území. Spory se obvykle vedou o to, kdo zaplatí komunikace, školy, městský mobiliář a další veřejnou infrastrukturu.

Majitel Central Group Dušan Kunovský už před časem navrhl, aby pražští developeři odváděli obci z každého stavebního projektu pevně stanovený finanční desátek do fondu veřejných investic, který by spravovala městská část spolu s magistrátem. Navrhoval odvod v průměru zhruba 50 tisíc korun z každého postaveného bytu. Z fondu by se financovala dopravní infrastruktura a další veřejné stavby.

Kunovský se s návrhem u ostatních developerských firem nesetkal s valným nadšením. Sama jeho firma se však snaží v podobném duchu s radnicemi vyjednávat.

„V případě Modřan rozhodně nejde o nějaký úplatek, kterým si chceme koupit vstřícnost při stavebním řízení,“ říká Dušan Kunovský. Jde nám o to, aby se rychleji našel společenský konsenzus o využití území, náš dar rozhodně není podmíněn nějakými mimořádnými výhodami na úřadech,“ ujišťuje.

Pražský magistrát podle Kunovského nyní pracuje na pravidlech, která by měla platit v celé Praze pro všechny velké stavby. A měla by mimo jiné určit právě míru zapojení soukromého developera do financování veřejné infrastruktury.

„Bylo by dobré, kdyby pro podobné projekty platily jednotné podmínky. Dokud tomu tak ale není, snažíme se o jednotlivých projektech vyjednávat s městskými částmi tak, jako se to děje na Praze 4,“ uzavírá developer.

Rozhovor se šéfem Central Group Dušanem Kunovským.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované