Hlavní obsah

Rusnok a spol. české ekonomice věří, opět zdražili peníze. Letos to udělají ještě jednou

Půjčky zdražují, spořicí úroky zatím ale nerostou.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Bankovní rada ČNB zvýšila svou základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Pravděpodobně kvůli tomu vzrostou úroky u hypotečních úvěrů.

Článek

Bankovní rada ČNB poprvé od konce intervencí zveřejnila svůj odhad, jak silná by měla být koruna proti euru. Průměrný kurz vidí na hodnotě 24,90 Kč/euro.

Očekávaně ČNB zvýšila úrokové sazby, od nichž se odvozuje úročení například hypoték či spořicích účtů v komerčních bankách. Od ukončení režimu měnových intervencí loni v dubnu zvýšila ČNB repo sazbu už potřetí.

Nejprve o 20 bazických bodů stoupla v srpnu, následně potom o čtvrt procentního bodu v listopadu. Na prosincovém zasedání nechala bankovní rada sazby beze změny.

Na zvyšování sazeb ČNB zpravidla poměrně rychle reagují hypoteční banky. Ty největší nyní nabízejí typickou hypotéku za sazbu okolo 2,5 procenta.

Přibližně lze říci, že zvýšení o jednu desetinu procentního bodu u úrokové sazby znamená při splátce dvoumilionové dvacetileté hypotéky o sto korun vyšší měsíční splátku. Od loňského ukončení intervencí potom ČNB zvýšila sazby už o 0,7 procenta.

Zároveň ale banky dosud v podstatě nereagovaly na změnu sazeb ČNB u svých spořicích účtů. Ty by se logicky měly také zvýšit, což by ale vytvořilo situaci příznivou nikoli pro banky samotné, ale pro jejich klienty. A do toho se finančním ústavům nechce.

ČNB dnes zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na 1,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za niž si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

„Centrální banka tak reaguje na velmi dobrou kondici domácí ekonomiky, která vykazuje velmi slušná růstová tempa. Zvyšováním sazeb přibrzďuje ekonomiku, aby zabránila tvorbě větších nerovnováh nebo dokonce bublin,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Naposledy rada zvýšila úrokové sazby na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. Na posledním měnovém jednání 21. prosince ponechala bankovní rada úrokové sazby beze změny.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo pět ze sedmi jejích členů. Na jednání nebyli přítomni viceguvernér Mojmír Hampl a člen bankovní rady Oldřich Dědek.

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 3,4 procenta odhadovaných v listopadu. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na 3,2 procenta z předchozích 3,1 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. Pro rok 2017 nechala ČNB odhad růstu na 4,5 procenta.

V případě vývoje inflace ČNB odhad snížila. V prvním čtvrtletí příštího roku tak čeká inflaci 1,9 procenta, zatímco v listopadu to byla dvě procenta. Pro druhé čtvrtletí 2019 odhad ponechala na 1,8 procenta.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle ČNB vyrovnaná. Nejistotou je síla domácích inflačních tlaků a vývoj kurzu koruny.

Detaily, dopady a komentář analytika k aktuálnímu zvýšení sazeb najdete ve videu v úvodu článku. Na celou tiskovou konferenci guvernéra Jiřího Rusnoka se můžete podívat ve videu pod textem.

Tisková konference guvernéra Jiřího Rusnoka po zasedání bankovní rady ČNB.

Reklama

Doporučované