Hlavní obsah

Centrální banky chrlí peníze a ženou burzy vzhůru. Pro investory ideální

Poslechněte si, co přesně investiční stratég Filip Kejla radí.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Burzovní svět se proměnil a poučky platné celá desetiletí už kvůli levným penězům přestávají fungovat. Kdo chce peníze zhodnotit, nemá moc jiných variant než burzu. Zvlášť v Česku, kde inflace úspory ztenčuje tříprocentním tempem.

Článek

„Čeští drobní investoři letos na jaře dokázali vstupovat na trh a využít příležitostí, jež se otevřely díky propadům cen akcií. Bylo cítit, že po zkušenostech z finanční krize v roce 2008 začali vnímat tyto výjimečné situace jako šance na výhodnější nákupy,“ popisuje své pocity z letošního vývoje na burzách investiční stratég Wood & Company Filip Kejla.

„Příběh roku 2020 na finančních trzích je zatím jiný, než byl ten při finanční krizi. Centrální banky reagovaly na paniku spojenou s pandemií okamžitě, s tištěním peněz neváhaly ani minutu. Kromě klasické poučky, že je potřeba mít investiční portfolio správně diverzifikované, se letos opět potvrdilo, že je vhodné investovat postupně a pravidelně,“ zdůrazňuje investiční stratég z Wood & Company. Extrémní výkyvy na trzích umožnily investorům výhodně vstupovat do pozic v akciích firem, kterým dlouhodobě věří.

„Výkon českých akcií měřený indexem PX letos výrazně pokulhává za zbytkem Evropy i světa. Přitom máme na trhu velice zajímavé tituly, především ty dividendové,“ říká na účet pražské burzy Filip Kejla. Vysvětluje si to tím, že velcí investoři dali přednost vyspělým trhům, jež nabízejí atraktivnější zhodnocení.

Wood and Company

Finanční a investiční skupina působící na středoevropském trhu, člen Burzy cenných papírů Praha. Její portfolio zahrnuje správu investičních aktiv a obchodování s cennými papíry. Ročně zobchoduje akcie o objemu 25 miliard eur. Poskytuje poradenství v oblasti korporátních financí a emisí dluhopisů a podílí se na nejvýznamnějších fúzích a akvizicích v regionu. Součástí skupiny je také automatizovaná investiční platforma pro drobné investory Portu.

Ve dvaceti až třicetiprocentní ztrátě od začátku pandemie jsou i ostatní středoevropské burzy. Podle Kejly je ale pouze otázkou času, kdy se investoři opět zaměří na navenek možná nudné, ale dlouhodobě zajímavé české defenzivní akcie, u nichž není výjimkou osmiprocentní dividendový výnos.

„Vedle dividend ale pražská burza v poslední době láká na svůj trh START silně růstové společnosti. Výjimečnou událostí se může stát aktuálně probíhající úpis zástupce české e-commerce, společnosti Pilulka.cz,“ upozorňuje stratég.

„Bezprecedentní tištění peněz bude mít jeden zásadní dopad, a to ten, že velká část těchto nových peněz skončí na kapitálových trzích, konkrétně na tom akciovém. V době, kdy jsou mimořádně nízké úrokové sazby, a navíc s vidinou, že budou na minimech ještě dlouho, mnoho možností zajímavě investovat jinam než do akcií nezbývá,“ konstatuje Kejla.

Upozorňuje přitom na nebezpečí, které investoři zatím nevnímají jako akutní. „Je otázkou času, kdy přijde inflace, a investoři by se na to měli připravit. Když necháte peníze ležet na účtu v bance, každý rok kvůli inflaci ztratíte přibližně 3,5 procenta, a proto je nutné najít takový investiční instrument, který minimálně tento inflační propad vykryje. Kromě akcií se nabízejí například na inflaci vázané státní dluhopisy nebo dluhopisy zajištěné nemovitostmi,“ vysvětluje stratég s tím, že každá investice je spojena s riziky, o nichž by měl drobný investor být vždy správně informován.

Filip Kejla

Investiční stratég v makléřské společnosti Wood & Company. Na kapitálových trzích se aktivně pohybuje od roku 1991 v pozicích makléře na vlastní nebo klientské účty. V minulosti působil také na obchodní pozici v BH Securities. Vystudoval ekonomii na Univerzitě Karlově.

Jedna věc se letos v každém případě v pomyslném burzovním slabikáři bude přepisovat, a to model ohodnocení firem. Tradiční výběr akcií podle ukazatelů, které používá například slavný investor Warren Buffett, již nejspíše tak docela nefunguje.

„Metodika toho, podle čeho považovat dané akcie za levné či drahé, se kvůli fenoménu levných peněz mění,“ upozorňuje investiční stratég, který změnu uvažování při hodnocení adekvátnosti cen investic vnímá třeba i na trhu s nemovitostmi.

„Investoři si začínají zvykat na to, že se obchodují akcie firmy při v minulosti nepředstavitelném padesátinásobku jejích tržeb nebo že byt v Praze stojí sto tisíc korun za metr čtvereční.“

Reklama

Doporučované