Hlavní obsah

Hladina Seneckého rybníka v Plzni kvete vzácnými žlutými květy bublinatek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ojedinělý pohled nabízí hladina Seneckého rybníka v Plzni, která rozkvetla tisíci jasně žlutých květů vzácné vodní rostliny bublinatky jižní. Podobný pohled nenabízí žádná jiná vodní ploše v ČR.

Článek

Podívaná je to ale jen přechodná. Rostliny brzo odkvetou a v příštích letech, až se rybník opět víc zaplní rybami a změní se chemismus vody, bublinatky pravděpodobně opět zmizí. Jejich výskyt je totiž spojený se specifickými vlastnostmi vody.

Senecký rybník, kde se v roce 2017 prováděly úpravy a odbahnění, měl v předchozích třech suchých letech nedostatek vody a byl závislý výhradně na prosakování podzemní vody. To výrazně změnilo tamní vodu. Stala se výrazně kyselou se zvýšeným obsahem síranů. Nízké pH vody kolem 4,5 plavcům nijak nevadí, není ale vhodné pro vodní rostliny ani pro ryby. Bublinatce naopak takové prostředí maximálně vyhovuje, vytvořila na Seneckém rybníku doslova koberce.

„Bublinatky tam udělaly obrovsou populaci, v rámci naší republiky je to opravdu unikátní záležitost. Lidé se sice dívají na vodní rostliny trochu nevraživě, ale ony brzy ustoupí a v následujícíh letech nejspíš vymizí, čili je to jedinečná příležitost být svědkem takového krásného úkazu,“ řekl hydrobiolog Jindřich Duras.

Pro lidi nepředstavují bublinatky žádné riziko. Mají jemné lístečky a nekoření na dně, takže plavec je snadno odstrčí. Rostliny jsou masožravé. Kromě toho, že žijí ze slunečního světla, si podle Durase přichytávají i živou potravu. Na listech mají dobře viditelné měchýřky. „Každý měchýřek má brvu a kdo o ní zavadí, otevře měchýřek a je nasát dovnitř, stráven a zužitkován rostlinou. Bublinatka loví plankton do velikosti asi jednoho milimetru,“ uvedl Duras.

I když se nyní bublinatky v rybníku vyskytují hojně, nikdy ho neovládnou celý, naopak jejich výskyt je zřemě jen krátkodobý. Teprve teď je po zhruba čtyřech letech rybník plný a voda teče přes přeliv. V minulosti se bublinatky v Plzni vyskytovaly v malé míře v rybníku Chobot, který je spojený s Velkým boleveckým rybníkem. Tam ale úplně vymizely. Cvičené oko botanika je najde místy na rybníku Košinář, podle Durase je jich tam ale málo a jsou většinou ukryté v rákosí.

Reklama

Související témata:

Doporučované