Hlavní obsah

Centrum Londýna obsadili klimatičtí aktivisté. Blokují silnice i sanitkám, policie jich už zatkla přes 145

Aktivisté blokují v Londýně hlavní ulice.Video: Filip Kalčák, Reuters

 

Reklama

Extinction Rebellion, aktivistické hnutí proti klimatickým změnám, spouští po světě další vlnu protestních akcí. Demonstrace zasáhly například Berlín, Sydney nebo Paříž. Největší protesty začaly v Londýně. Policie už tam zatkla přes 145 aktivistů.

Článek

Do centra Londýna vyrazili v pondělí ráno aktivisté z hnutí Extinction Rebellion a začali uzavírat hlavní ulice, které vedou k Westminsterskému paláci. Akce se údajně účastní více než pět tisíc lidí. Přesné číslo neznají ani její organizátoři, protože některé demonstrace plánují aktivisté separátně.

Vize demonstrantů byla zablokovat dvanáct hlavních přístupových tras k budově parlamentu. Blokádu chtějí udržet po dva týdny. Informoval o tom londýnský deník London Evening Standard a The Guardian.

Dopravní blokáda může způsobit, že se lidé nedostanou například do práce nebo do nemocnice. Podle aktivistů ale naší planetě dochází čas a je zapotřebí jednat. Blokáda má proto být nekompromisní a nevyhnou se jí ani sanitky. Jedna z velkých londýnských nemocnic sídlí přímo naproti budově parlamentu na druhé straně Temže. Hromadná doprava po městě mezitím nabírá zpoždění.

Na akci se připravila také londýnská policie. Do města se z celé země sjely speciální pořádkové týmy. Policisté už zatkli přes 145 demonstrantů. Mezi nimi i jednaosmdesátiletou seniorku.

Podle vyjádření bezpečnostních složek budou zásahy mnohem pohotovější a údernější než dříve. Jednotky jsou připraveny také na protestující, kteří by se snažili někam úmyslně připoutat nebo přilepit.

Aktivisté nicméně věří, že díky jejich velkému počtu a chaotickému pohybu se policistům nepodaří akci zmařit. „Budeme jako voda, budeme se rozptylovat do více a více míst, pokud nás policie nenechá na pokoji,“ řekl jeden z demonstrantů pro The Guardian.

Demonstranti prohlašují, že v případě, že je policie zadrží, odmítnou kauci a raději setrvají v cele předběžného zadržení. Chtějí tak přetížit jejich kapacitu a tím znemožnit další zatýkání.

„Policie si může dovolit zadržet tak sto nebo dvě stě lidí za den, protože cely budou plné. Pokud je naplníme každý den, ulice budou naše,“ píše se na webu Extinction Rebellion.

Masové protesty se mají v průběhu týdne rozšířit také na letiště London City. Demonstranti chtějí jeho provoz ochromit na tři dny. Podobně rozsáhlé protesty spouští hnutí Extinction Rebellion například v Berlíně, Paříži nebo v Sydney.

Reklama

Související témata:

Doporučované