Hlavní obsah

Centrum Lyonu ucpaly ovce. Farmáři protestovali proti zákonům chránícím vlky

Farmáři při protestu v Lyonu využili své ovceVideo: Ruptly

 

Reklama

Farmáři nahnali do centra Lyonu dvanáct stovek ovcí na protest proti státní ochraně vlků, které viní z finančních ztrát.

Článek

Zhruba 1 200 ovcí zaplavilo v pondělí odpoledne francouzské město Lyon. Místní farmáři tak vyjádřili protest proti vládní ochraně vlků, kteří měli minulý rok na svědomí smrt zhruba 8 000 hospodářských zvířat.

Vzhledem k velkým finančním ztrátám, které vlci svými častými útoky na stáda způsobují, se farmáři obávají o budoucnost svého živobytí. Jak tvrdí, proti hladovým predátorům nepomáhají ani ochranná opatření v podobě ovčáckých psů nebo elektrických plotů.

Pastevectví má přitom v oblasti velkou tradici. Například v regionu Aveyron je mléko volně žijících ovcí nezbytnou ingrediencí pro výrobu roquefortu, slavného modrého sýru, který je specialitou této oblasti.

Ačkoliv počet útoků roste, hranice, jež povoluje usmrcení maximálně 40 vlků napříč celou zemí, zůstává neměnná. Jedná se o takzvaný „plán vlka“, který se francouzská vláda a nový ministr životního prostředí Nicolas Hulot rozhodli ponechat v platnosti až do července roku 2018. Farmáři stanovenou hranici odmítají a požadují po vládě právo střílet na vlky vždy, když zpozorují, že je jejich stádo v ohrožení.

S tím na druhé straně nesouhlasí řada ochránců zvířat, kteří takovýto plán označují jako „velmi příznivý pro zemědělce, avšak velmi nepříznivý pro vlky“. Připomínají také, že zemědělci dostávají od státu na svou živnost velké příspěvky v podobě dotací a za mrtvá zvířata jim bývají bez potřeby většího prokazování vypláceny finanční náhrady.

Obavy o osud vlků poté nejsou zcela neopodstatněné, ve 30. letech minulého století byli ve Francii téměř vyhubeni. Několik jich do oblasti připutovalo o 60 let později z Itálie a nyní zde žije zhruba 360 vlků.

Reklama

Související témata:

Doporučované