Hlavní obsah

Centrum Ostravy dusí tisíce automobilů. Město je chce vytěsnit na periferii

První záchytná parkoviště vzniknou v blízkosti křížení Místecké a Moravské ulice a také u křížení Místecké a Rudné ulice.

 

Reklama

Ostrava je neúnosně zahlcená automobily. Město proto začíná stavět nová záchytná parkoviště se stovkami míst. Radní tím chtějí motivovat řidiče k tomu, aby svá auta bezpečně a pohodlně nechali mimo střed města a do centra pak směřovali veřejnou dopravou.

Článek

Ostrava hodlá vybudovat dvě záchytná parkoviště v blízkosti Místecké ulice. Své automobily by na nich měli nechávat řidiči, kteří do krajské metropole míří směrem od Frýdku-Místku. Parkoviště s celkovou kapacitou 260 míst by měla být hotova v roce 2020.

Město připravuje celou řadu park&ride (zaparkuj a jeď) parkovišť, která by měla odlehčit individuální dopravě do centra města. Záchytné parkoviště by mělo vzniknout nejen v blízkosti mimoúrovňového křížení Místecké a Moravské ulice, ale také u křížení Místecké a Rudné ulice. První parkoviště bude mít kapacitu 150 míst, další pak 110 míst.

Ostrava má hotový investiční záměr a v soutěži bude hledat projektanta. Cílem je, aby parkoviště vznikla do roku 2020. Radní tím chtějí motivovat řidiče k tomu, aby svá auta bezpečně a pohodlně nechali mimo centrum a veřejnou dopravu pak směřovali do středu města.

Parkoviště budou hlídaná a jejich součástí budou například i toalety. Docházková vzdálenost k MHD nebude delší než zhruba 200 metrů.

Město předpokládá, že projekt na vybudování parkovišť by neměl být dražší než 2,7 milionu korun, samotná stavba by pak podle dosavadních předpokladů měla vyjít na přibližně 51 milionů korun.

Nejdál je město v přípravě obdobného parkoviště na tramvajové smyčce na příjezdu od Hlučína na Opavsku, to by se tam mohlo otevřít ještě v letošním roce. Kapacita by měla být 135 parkovacích míst. Předpokládané náklady jsou 20 milionů bez DPH. Další takové parkoviště pak město chystá i v blízkosti dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice, tam by kapacita mohla být až 330 parkovacích míst.

Reklama

Doporučované