Hlavní obsah

Centrum Plzně oživí v srpnu desetidenní multižánrový festival Inspiral Garden

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Plzeň.

Reklama

astronomický festival národnostních menšin a trh s lokální módou bude součástí desetidenního hudebního a divadelního městského festivalu Inspiral Garden, který od 5. do 14. srpna oživí centrum Plzně.

Článek

„Oáza kultury vznikne pod hotelem Continental v Šafaříkových sadech a v Proluce,“ řekl dramaturg multižánrové přehlídky Matěj Halaš.

Vystoupí například Katarzia, Monika Načeva a Zdivočelí koně, Ventolin DJ set, Mutanti hledaj východisko, plzeňské Sebevrány a další. Z divadel pak třeba Bratři v tricku, Squadra Sua a básníci slam poetry. „Respektujeme prostředí, do něhož přicházíme, a vnášíme mu nový kulturní rozměr,“ uvedl Halaš. Součástí budou také debaty na aktuální témata, programy pro děti i bar pod otevřeným nebem.

„Říkáme, že je to současný městský festival. Máme na mysli především přístup, s nímž ho plánujeme i realizujeme. Je pro nás důležité, abychom veřejný prostor oživovali s respektem k místu a obyvatelům, věnovali se aktuálním tématům a dávali prostor rozličnosti,“ uvedl Halaš.

Inspiral Garden nabídne hlavně progresivní a alternativní hudbu. Je místem pro objevování nových proudů, řekl další tvůrce programu Jan Hájíček. Kromě koncertů tam budou silent večery s českými dýdžeji. „Silent forma večírků se nám v posledních letech velmi osvědčila. Dáváme prostor těm, kteří si chtějí večer s hudbou užít, zároveň ale nerušíme nikoho v okolí,“ uvedl.

Festival nabídne kromě hudby také na plzeňské gastro scéně etablovaný food festival národnostních menšin Babylon na Plotně, a to 10. a 11. srpna. Umožní prostřednictvím rozmanitých chutí a vůní poznat národnosti žijící v Plzni a okolí. V minulých letech byla k ochutnání například africká, gruzínská či romská kuchyně. Lokální módní návrháři v MINT Market se představí na dvoudenní přehlídce designu a módy 11. a 12. srpna.

Třídenní divadelní sekce, věnovaná rodinnému programu, bude mít svůj stánek v Proluce. „V kulisách městských hradeb zahraje třeba žonglérské duo Bratři v tricku a klaunské fyzické divadlo Squadra Sua. Součástí programu bude také slam poetry a besedy na téma mezilidských vztahů,“ řekl Halaš. Organizátoři se spojili s organizací Konsent, která se věnuje mezilidským vztahům a podle něj boří mýty o sexu a sexuálním násilí. Téma vnímáme jako velmi důležité, dodal. Kompletní program je na inspiralgarden.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované