Hlavní obsah

Centrum ve tvaru krystalů otevírá. Komárek dokončil projekt na Bořislavce

Foto: Boys play nice

Bořislavka bude novou centrálou skupiny KKCG.

Reklama

U stanice metra Bořislavka v Praze 6 se po dlouhých letech příprav a třech letech výstavby začne postupně otevírat kancelářské a obchodní centrum Bořislavka. Hodnota nového komplexu je 3,5 miliardy korun.

Článek

Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka dokončila svůj dosud největší realitní projekt. U Evropské ulice nad stanicí metra Bořislavka na konci dubna zkolaudovala administrativní a nákupní centrum Bořislavka. Nyní se centrum ve tvaru skleněných krystalů začne postupně otevírat.

„Krystaly na Bořislavce jsou naším dosud největším projektem a jsme na něj velmi hrdí. Jde totiž o hodnotnou soudobou architekturu, která urbanisticky dotváří tuto část Prahy 6. Příjemně rozvíjí občanskou vybavenost a nabízí skvělé pracovní a obchodní prostory,“ řekl Petr Pujman, generální ředitel realitní části KKCG.

Bořislavka se stane novou centrálou pro celou KKCG. Do kanceláří v Praze 6 se přestěhují i další firmy z koncernu, jako je Sazka nebo MND. Do dosavadního sídla KKCG na Vinohradské třídě se přestěhuje pobočka Komárkovy softwarové firmy Autocont. O využití současného sídla Sazky na pomezí Vysočan a Žižkova zatím rozhodnuto není.

Prostory v Bořislavce si pronajaly i další firmy. Na podzim se do tamních kanceláří má přesunout například leasingová společnost Volkswagen Financial Services, dříve známá jako Škofin. Díky všem uzavřeným kontraktům je administrativní část Bořislavky pronajatá do posledního místečka.

Retailová část areálu je pronajatá z 85 procent. Otevření obchodů se tam plánuje na dvě etapy. V první fázi se tam 4. června otevře například provozovna řetězce Lidl, DM drogerie nebo Knihy Dobrovský. Druhá etapa otevírání retailu na Bořislavce je naplánovaná na 1. září. První školní den se má otevřít například Datart, Fruitisimo nebo Pepco.

Kancelářské a obchodní centrum Bořislavka:

- 30 000 metrů čtverečních kanceláří

- 10 000 metrů čtverečních obchodů (celkem 60 provozoven)

- nájemci kanceláři: KKCG, KKCG REG, Sazka, SAZKA Group, MND, KKCG Technologies, Volkswagen Financial Services, Pražská vodohospodářská společnost, IGT Czech Republic, MM&C

- obchody otevřené od 4. června: Lidl, DM drogerie, TESCOMA, Grand Optical, KB, Fortuna, Exchange, AKM papírnictví, SAZKA Mobil, Knihy Dobrovský, Valmont, Tobacco, Deluxe Flowers, The Miners

- obchody otevřené od 1. září: Datart/ETA, Řeznictví MÚÚ, La Formageria, Klier, Original Barber Shop, YesBio, Fruitisimo, Pepco, SCANquilt, Orion, Euronails, Oresi, Osaka Sushi, Bikero

Komplex tvoří čtyři nepravidelné skleněné krystaly. Architektem budov je kancelář Aulík Fišer architekti. „Cílem naší práce nebyla jenom estetika jednotlivých budov a jejich vnitřní dispoziční racionality, ale především prostředí okolo nich a mezi nimi. Koncept prostupného bloku nabízí celou řadu veřejných prostor různého charakteru, z velké části prosluněných a chráněných od dopravního ruchu Evropské ulice,“ uvedl architekt Jan Aulík.

Architekturu Bořislavky doplňují moderní umělecká díla. Designérská a sklářská společnost Lasvit pro osvětlení vstupních prostor komplexu vyrobila své vůbec největší dílo v Česku. Jeho autorem je umělecký šéf Lasvitu Maxim Velčovský.

Dlouhé plánování

Komárkova skupina koupila pozemek v roce 2012, kdy zahájila expanzi do realit. Prodávajícím byla švédská společnost Ikano. Ta plánovala zahájení výstavby na Bořislavce už v předminulém desetiletí. Hotovo mělo být v roce 2010. Projekt ale zhatila finanční krize. Nakonec se Švédové z Česka stáhli a parcela přešla ke Komárkovi.

Ani pak ale věci neběžely hladce. Projekt se kvůli své velikosti dostal pod palbu občanských spolků. Původní termín dokončení stanovený na rok 2017 se tak rychle rozplynul. Pak se plánovalo stříhání pásky na rok 2019. Ani ten se však kvůli úředním komplikacím nestihl. Po letech složitého povolovacího řízení se KKCG se sdruženími dohodla na kompromisu. Výsledkem byla mimo jiné úprava projektu.

V roce 2018 se tak mohlo začít stavět. Ani stavební fáze se ovšem neobešla bez potíží. Hned na začátku výstavby se vrták ze stavebního stroje provrtal až do tubusu metra. Naštěstí se tehdy nikomu nic nestalo. Od loňska zase některé stavební práce brzdila pandemie covidu-19.

„Cesta k novému obchodnímu centru na Bořislavce byla složitá, proto jsem rád, že nyní tomuto místu v naší městské části svítá nová budoucnost. Vítáme, že nové centrum rozšíří občanskou vybavenost v dané lokalitě, což si zdejší obyvatelé i ti v širším okolí přáli. Věřím, že řada moderních obchodů, restaurací a služeb, která se zde díky tomu otevře, vhodně doplní stávající nabídku pro občany,“ komentoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka má široké portfolio. Sahá od loterijní skupiny Sazka přes těžaře ropy a plynu MND, developerský byznys až po informační technologie a start-upy.

Reklama

Doporučované