Hlavní obsah

Centrum Vida! má letní program o dinosaurech a nové exponáty

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Zábavní vědecké centrum Vida! připravilo pro návštěvníky prázdninový program o dinosaurech, rodinnou hru o penězích a pět nových venkovních exponátů.

Článek

Centrum bylo na jaře kvůli šíření koronaviru uzavřené, v provozu je od 25. května. O novinkách dnes vedení brněnského centra informovalo na tiskové konferenci.

Mezi venkovní novinky patří tlaková fontána, malování slunečními paprsky nebo kladkostroj, na kterém si návštěvník může vyzkoušet uzvednout sám sebe. Se zvukem pracují akustické uši a hučící kámen, do kterého je pro nejlepší výsledek potřeba vložit celou hlavu.

„Je zde také kulová čočka, která při správném namíření na Slunce tvoří stopy na destičce pod sebou. Destička je citlivá na teplo a stopa je tak barevná. Je to náš výmysl a nikde jinde jsme ho zatím neviděli,“ řekl manažer expozice Ondřej Hlouša. Venku se bude odehrávat také vědecké představení Led nad zlato, které se týká skupenství vody.

Naučný program o dinosaurech se skládá z dílny pokusů s názvem Cesta do druhohor a 3D filmu. „Zatímco film je z důvodu své dokumentární podoby určen spíše pro starší publikum, pokusy jsou vhodné pro rodiče s dětmi,“ sdělil ředitel centra Lukáš Richter. Celá rodina si může také zkusit hru Moneybox, ve které hráči řešením úkolů získají peníze ke koupi závěrečné odměny.

Vědecké výukové programy centrum původně zavedlo pro studenty, kteří v červnu nemohli chodit do školy. V létě budou v upravené formě přístupné všem. „Jsou to nejatraktivnější věci, které v rámci workshopů nabízíme. Jedná se třeba o pitvu srdce, nafukování plic nebo magnetickou plastelínu a jiné pokusy,“ sdělila mluvčí centra Hana Laudátová.

Centrum Vida! zůstalo aktivní i v době uzavření. Pracovníci centra šili roušky, tiskli držáky ochranných štítů pomocí 3D tisku nebo míchali dezinfekci. „Po celou dobu uzavření jsme zde také provozovali příměstský tábor pro několik desítek dětí všech, kteří pracovali takzvaně v první linii. Chtěli jsme být užiteční,“ řekl ředitel Richter.

Reklama

Související témata:

Doporučované