Hlavní obsah

Cenu Bystrouška za nejlepší audioknihu pro děti dostala O pyšné lokomotivě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny Bystrouška za nejlepší dětskou audioknihu získaly tituly O pyšné lokomotivě a další pohádky o mašinkách, Stela a 16 huskyů, Stela v zemi tučňáků a Divoká pustina. Knihy jsou rozděleny do tří kategorií podle věku posluchačů.

Článek

Přihlášené tituly hodnotí výhradně děti ze zájmových uměleckých souborů, pokaždé z jiného regionu. Letos to byly děti z literárně-dramatického souboru Hop-Hop ze ZUŠ Ostrov z Karlovarského kraje. ČTK o tom za pořadatele informoval Pavel Turner.

Ceny Bystrouška 2021 za nejlepší audioknihy pro děti byly vyhlášeny v pořadu Českého rozhlasu Tobogan za účasti letošní patronky projektu herečky Jitky Ježkové, zástupců dětské poroty a Asociace vydavatelů audioknih (AVA), která je garantem a pořadatelem Cen Bystrouška.

Celkem bylo přihlášeno 20 titulů od devíti vydavatelů věnujících se tomuto žánru. V nejmladší kategorii čtyři až šest let porota nejvíce ocenila titul O pyšné lokomotivě a další pohádky o mašinkách. Soubor sedmi pohádek načetl Pavel Zedníček. V kategorii sedm až jedenáct let získala prvenství audiokniha Stela a 16 huskyů, Stela v zemi tučňáků spisovatelky Terezy Pařízkové v podání Kláry Sedláčkové Oltové. V poslední kategorii 12 a více let zvolila porota na první místo titul Divoká pustina od Garyho Paulsena. Příběh o mrazivém severském putování se psím spřežením načetl Aleš Procházka.

Počet titulů audioknih určených pro děti a mládež neustále roste. Zatímco ve školním roce 2018/2019 bylo vydáno 53 novinek, loni už jich bylo 71. „Především jsme rádi, že i v ‚covidovém‘ školním roce vyšlo tolik báječných audioknih pro děti a mládež. V době lockdownu se ukázalo, že poslech mluveného slova je dobrou domácí zábavou, která dokázala alespoň částečně nahradit jiné aktivity. I to může být důvodem rychle rostoucího podílu digitálního formátu audioknih. Není nic snazšího, než si do mobilního telefonu stáhnout pohádku či dobrodružný příběh a prožít několik hodin ve světě fantazie,“ zhodnotil letošní ročník místopředseda představenstva AVA Alan Piskač.

Více informací je na stránkách soutěže.

Audioknihy je možné poslouchat na více zařízeních - na počítači, mobilním telefonu, tabletu, nebo MP3 přehrávači. U dětí vítězí v tomto ohledu chytré mobilní telefony s bezdrátovými sluchátky. Pokud jde o oblíbenost žánrů, u mladších věkových kategorií posluchačů jsou nejpopulárnější pohádky, starší děti dávají přednost příběhům s prvky fantasy.

AVA je spolek sdružující nejvýznamnější tuzemské vydavatele a distributory audioknih. Každoročně vyhlašuje prestižní ocenění Audiokniha roku.

Reklama

Doporučované