Hlavní obsah

Cenu diváků na osmém ročníku festivalu ve Slavonicích získal dánský snímek

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Cenu diváků festivalu ve Slavonicích na Jindřichohradecku získal dánský snímek Rytíři spravedlnosti.

Článek

Diváci si od středy koupili zhruba 10.000 vstupenek na koncerty a filmové projekce, což je o necelou polovinu méně než v roce 2019. S návštěvností festivalu jsou pořadatelé spokojeni. ČTK to dnes řekla za organizátory Barbara Trojanová.

Vítězný snímek, jenž režíroval Anders Thomas Jensen, vypráví příběh vojáka, který se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Do děje zasáhne excentrický matematik přesvědčený o tom, že za událostí nestála náhoda. Se svými dvěma přáteli nabídnou rodině pomoc. Na druhém místě skončil opět dánský film Chlast a na třetí příčce se umístilo drama Chyby Jana Prušinovského.

Diváci si mohli vybírat ze sedmi desítek filmů nejrůznějších žánrů. Program byl připravený i pro děti, vedle pohádek to byly filmové tvořivé dílny. Ojedinělou atmosféru měly koncerty, které se letos konaly ve stodole v nedaleké vesničce Maříž. Lidé hojně využívali mobilní aplikaci, která ukazovala, v jakých sálech je ještě volno. Velké koncerty s ohledem na pandemii se rozhodli pořadatelé letos vynechat. V Maříži vystoupil Karel Plíhal, Radůza či Lenka Nová.

U vstupů pořadatelé kontrolovali doklad o negativním testu na covid-19 nebo prodělání onemocnění v době ne delší než 180 dní od akce či o dokončeném očkování proti koronaviru, od něhož uběhlo nejméně 14 dní. Pokud si návštěvníci koupili akreditaci a u toho ukázali jeden z těchto dokladů, dostali pásku na ruku a už se nemuseli prokazovat před projekcí. „Hlídali jsme to, přeci jen se někde lidí sešlo hodně. Kontroly opatření nám žádné zpoždění projekcí nezpůsobily,“ uvedla Trojanová. Na místě se mohli lidé nechat otestovat ve stomatologické ordinaci.

Hrálo se nejen ve Slavonicích, ale také v nedaleké rakouské vesničce Fratres, kde se zároveň uskutečnila vernisáž výstavy výtvarníka Jaroslava Róny. Výstavu mohou lidé navštívit do 25. srpna. V Maříži na zahradě zase sochař Martin Ceplecha při zahájení festivalu odhalil další svou instalaci.

Loni se konalo pouze třídenní Slavonice korona Torzo. Letos se pořadatelé vyjma velkých koncertů vrátili k původnímu programu a věří, že to tak bude i v příštím roce. „Jsme spokojeni. Netušili jsme, kolik přijede diváků. V předprodeji to úplně nevypadalo, že bude nával. Ale hodně si lidé akreditace kupovali až na místě. Počasí mohlo dopadnout líp, nemusel v sobotu ulítnout nad dýdžejem stan a diváci nemuseli dokoukat film v letním kině v podloubí, aby nezmokli, ale dali to. Máme úžasné diváky, jezdí sem tak skvělí lidé, že je to sen,“ vyzdvihla Trojanová.

Reklama

Doporučované