Hlavní obsah

Cenu Littera Astronomica za popularizaci má vědec Michal Švanda

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Cenu Littera Astronomica za popularizaci astronomie za rok 2020 získal Michal Švanda. Astrofyzik vydal několik knih, popularizuje také výzkumy vědců z Astronomického ústavu Akademie věd ČR (AÚ AV) na internetu.

Článek

Místopředseda České astronomické společnosti (ČAS) Pavel Suchan o tom ČTK informoval v tiskové zprávě. Laureáti cenu, kterou ČAS uděluje, obvykle přebírají na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. Ten se však letos kvůli koronaviru nekoná.

Čtyřicetiletý vědec, který se shodou okolností v Havlíčkově Brodě narodil, pracuje ve Slunečním oddělení AÚ AV v Ondřejově a na Astronomickém ústavu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. „Přestože se zabývám základním výzkumem, konkrétně dynamikou jevů na našem Slunci a jeho vlivy na Zemi, uvědomuji si, že důležitým posláním každého vědce je také popularizace našich oborů,“ uvedl Švanda v předtočené zdravici. „Něco z těch našich výzkumů přece musí být překládáno do jazyka obyčejných lidí, aby každý mohl vnímat náš pokrok v chápání světa a vesmíru,“ konstatoval vědec a poděkoval svým příznivcům.

Právě o Slunci Švanda napsal dvě populárně naučné knihy – Slunce a Slunce dalekohledem. „Od roku 2014 zahájil unikátní projekt pravidelné popularizace vědeckých výsledků pracovníků Astronomického ústavu AV ČR, který do současnosti dosáhl neuvěřitelných 174 pokračování,“ upozornil pak Suchan. Místopředseda ČAS také zdůraznil, že Švanda pravidelně přednáší ve hvězdárnách, planetáriích či v astronomických kroužcích a hovoří v rozhlase i v televizi. Píše také populární články do časopisů Astropis a Tajemství vesmíru. To vše podle ČAS plně dokládá, že je Švanda vhodný kandidát na tuto cenu.

Švanda je úspěšný i ve své vědecké kariéře. V roce 2012 mu AÚ udělila Prémii Jana Friče. O dva roky později dostal také Cenu Akademie věd pro mladé vědce za vynikající výsledky vědecké práce. Za popularizační aktivity pak v roce 2016 obdržel i Cenu předsedy Akademie věd ČR a Nadačního fondu Neuron.

Cena Littera Astronomica patří osobnostem nebo nakladatelstvím, která přispívají k popularizaci astronomie. Poprvé byla udělena v roce 2002. Loni ji získal Peter Zamarovský z ČVUT za literární činnost propojující přírodní vědy s filozofií.

Reklama

Doporučované