Hlavní obsah

Cenu Pavla Kouteckého získal v Ústí film o umělci Janu Jedličkovi

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Cenu Pavla Kouteckého na festivalu ELBE DOCK za nejlepší dokument získal film Jan Jedlička: Stopy krajiny režiséra Pavla Záruby.

Článek

„Film dokumentuje práci českého umělce, který v 60. letech emigroval. Krátkometrážní kategorii ovládl film Mikoláše Arsenjeva Holoseč, zvláštní uznání pak v této kategorii získala režisérka Barbora Sommersová za film Zábradlí,“ informoval ředitel festivalu Filip Kršiak.

Předání cen Pavla Kouteckého pro nejlepší dokumentární první a druhý film se odehrálo popatnácté. Za vítězný snímek získal Záruba odměnu 100.000 korun. O cenu se ucházelo pět nominovaných dokumentů ze 79 přihlášených filmů. Mezi ostatními nominovanými filmy byly Alchymická pec od Adama Oľhy a Jana Daňhela, Nová šichta od Jindřicha Andrše, Vlci na Hranicích Martina Páva a Bílá na bílé Viery Čákanyové.

Za krátký dokumentární film získal vítěz finanční odměnu 40.000 korun. Na cenu byly nominovány další tři snímky, a to Pripyat Piano režisérky Elišky Cílkové, Vevnitř Viktorie Štěpánové, a Paní Šťastná Nikoly Klingera.

Vyhlášena byla i Cena ELBE DOCK, která je určena pro začínající režiséry hraných i dokumentárních filmů ze střední Evropy. Do soutěže se přihlásilo 487 snímků. Ocenění v celovečerní kategorii získal snímek z německé produkce Purpurové moře režisérů Amela Alzakouta a Khaleda Abdulwaheda. „Jedná se o dokumentární film, který zobrazuje na první pohled idylické moře, ale pro prchající migranty se stává bojištěm o holý život,“ popsal Kršiak. V krátkometrážní kategorii získal ocenění hraný film Irij, psychologické drama režisérky Agnieszky Nowosielské.

Reklama

Doporučované