Hlavní obsah

Cenu předsedy RVVI za popularizaci výzkumu letos dostane Václav Cílek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cenu předsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) za popularizaci výzkumu obdrží geolog a klimatolog Václav Cílek. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání rady to řekl její místopředseda Pavel Baran.

Článek

Radě předsedá premiér Andrej Babiš (ANO). Loni cenu získal botanik a dendrolog Václav Větvička, před dvěma roky biolog Jaroslav Petr. S oceněním se obvykle pojí odměna 350.000 korun.

Cílek se narodil v Brně, dva ročníky střední školy ale studoval v Tanzanii, kde jeho otec pracoval jako geolog. Ve studiích pokračoval na hornické průmyslovce v Příbrami a poté absolvoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Soustavně sleduje několik témat, jako jsou proměny české krajiny, klimatické změny nebo otázky životního prostředí. V jeho knihách lze najít přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů.

V 80. letech pracoval v Hornickém ústavu Akademie věd (AV) ČR, poté působil v Ústavu geologie a geotechniky ČSAV, dnes Geologickém ústavu AV ČR, kde ho zajímaly hlavně lunární horniny a krasové sedimenty a minerály. V letech 2004 až 2012 byl ředitelem ústavu.

Od poloviny 80. let se Václav Cílek zabývá různými aspekty environmentální geologie, často ve spolupráci s přírodovědci různých oborů a archeology. Od vědecké práce se postupně přesunul do oblasti popularizace vědy. Celkem spolupracoval na více než 30 knižních titulech a své práce publikuje také v řadě časopisů, například Vesmír či Respekt.

Pravidelně se také objevuje v popularizačních i lehce filozofujících pořadech České televize o krajině. Byl průvodcem pořadů Putování starými cestami, Aleje jako součást naší krajiny, Kameny v české krajině a Řeka v proudu času nebo seriálů Podzemní Čechy, Podzemní Čechy II a Magické hory.

Rovněž napsal řadu učebnic a odborných publikací, přeložil několik čínských taoistických textů a spolupodílel se na mnoha vědeckých pracích. Za své dvě knihy, Krajiny vnitřní a vnější a Makom: Kniha míst, získal v roce 2004 cenu Toma Stopparda, určenou autorům českého původu za esejistické dílo. Kromě toho obdržel i Cenu ministra životního prostředí za výrazný přínos k popularizaci české vědy a Cenu Nadace VIZE. Loni v září převzal stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované