Hlavní obsah

Cenu za odvahu získala Vorlíčková, ocenění za boj proti korupci Pithart

Foto: ČTK/Kamaryt Michal, ČTK

Petr Pithart přebírá cenu od zakladatele NFPK Karla Janečka.

Reklama

Ceny rozdával Nadační fond proti korupci, který patří k několika občanským aktivitám, jejichž cílem je boj proti podplácení.

Článek

Cenu za odvahu za loňský rok získala bývalá pražská radní Eva Vorlíčková, která byla obžalována a později zproštěna viny v kauze opencard. Ocenění jí dnes na střeše Lucerny v Praze udělil Nadační fond proti korupci (NFPK), který letos zároveň slaví deset let od svého založení. Cenu za celoživotní boj proti korupci od fondu dostal někdejší premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart.

„Motivace pro založení Nadačního fondu proti korupci byla taková, že já jsem považoval za obrovskou nespravedlnost to, že lidé, kteří jsou ochotni bojovat proti špatnosti, proti rakovině společnosti, proti korupci, tak nejenže nemají žádné zastání, ale naopak jdou do obrovských rizik a mají obrovské problémy, ať už pracovní či jiné,“ řekl zakladatel fondu Karel Janeček. Stát si podle něj těchto lidí necenil.

Cenu za odvahu dostávají lidé, kteří se podle fondu nebáli poukázat na korupci bez ohledu na osobní následky. Vorlíčkovou fond ocenil mimo jiné za to, že na základě jejích informací bylo odhaleno, že soudce Alexander Sotolář upravoval protokoly z hlavního líčení v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání. Sotolář Vorlíčkovou a další obžalované dvakrát shledal vinnými, osvobozeni byli až poté, co případ dostala na stůl nová soudkyně.

Sotolář kvůli změnám protokolů čelil kárným žalobám, kárný senát Nejvyššího správního soudu ho následně odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze. Talár mu však ponechal. Sotoláře na základě trestního oznámení NFPK prověřovala i policie, rozhodla však, že soudce nespáchal trestný čin.

„To, že jste ocenili moje úsilí, je důkazem toho, že se mi snad podařilo stav občanské bezmoci překonat a i ukázat, že za velkého úsilí je možné se z těch trnů, do kterých jste shozeni, vymanit,“ řekla Vorlíčková při přebírání ceny, jež zahrnovala i finanční odměnu.

U Pitharta fond připomněl například kauzu z roku 1991, kdy byl předsedou vlády ČR. Tehdejší generální ředitel Agrobanky Jan Král mu nabídl milion korun za zajištění daňových úlev pro tento peněžní ústav. Pithart vše oznámil policii a Král byl odsouzen k podmíněnému trestu. Fond zmínil ale i jeho politickou historii, připomněl, že byl signatářem Charty 77.

NFPK patří k několika občanským aktivitám, jejichž cílem je boj proti podplácení. Mezi cíli nadace je podpora odhalování korupční činnosti s ekonomickým dopadem na veřejnou správu, maximální snaha o dotahování zveřejněných případů do konce a podpora budování etických hodnot v demokratické společnosti.

Jako jeden z úspěchů fondu dnes jeho ředitel Karel Škácha zmínil například to, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) přijal oznámení NFPK týkající se zemědělských dotací společnosti Agrofert. Tímto oznámením se podle něj úřad začal zabývat.

V minulých letech fond ocenil například prostějovskou opoziční zastupitelku Hanu Naiclerovou za to, že se zabývala neprůhledným hospodařením městských společností nebo udělováním zakázek sportovním spolkům organizaci. Cenu dostala i organizace Romea nebo bývalá ředitelka odboru ministerstva financí Martina Uhrinová, která upozornila na podezřelé jednání úředníků v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované