Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty na počátku roku padají, tak levné jako loni ale ještě nejsou

Pohonné hmoty i začátkem roku opět zlevnily. Oproti startu loňska jsou ale výš.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohonné hmoty v Česku osmý týden zlevňují. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla proti minulé středě o 25 haléřů na 31,70 koruny za litr. Nafta zlevnila o 31 haléřů na 32,23 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Loni byly na začátku roku pohonné hmoty lacinější, benzin zhruba o korunu a nafta o více než dvě koruny.

Článek

Nafta je dražší než benzin od začátku loňského listopadu, předtím tomu tak bylo naposledy v březnu 2015. Za podobné ceny jako nyní se pohonné hmoty prodávaly loni v květnu.

Nejdražší paliva z celého Česka zůstávají nadále v Praze, kde za benzin řidiči zaplatí v průměru 32,84 koruny za litr a za naftu 33,09 koruny za litr. V žádném jiném kraji nestojí litr dieselu více než 33 korun. Naopak nejlevněji vyjdou pohonné hmoty v Jihočeském kraji. Tamní čerpací stanice prodávají benzin v průměru za 31 Kč za litr. Naftu tam lze pořídit za 31,50 Kč.

"Ropa se koncem roku 2018 stala jednou z obětí mohutných výprodejů na finančních trzích, které plynou právě z obavy z globálního zpomalení. Tyto obavy živí zejména růst úrokových sazeb ve Spojených státech a pokračující napětí v mezinárodních obchodních vztazích, zejména mezi USA a Čínou," napsal hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. V dalším týdnu podle něj budou pohonné hmoty v Česku dále zlevňovat, i když pomalejším tempem než v uplynulých sedmi dnech. Ceny jak benzínu, tak nafty poklesnou o dalších patnáct až dvacet haléřů na litr, odhaduje Kovanda.

Reklama

Doporučované