Hlavní obsah

Ceny bytů letí strmě. Kdo koupil průměrný byt před dvěma lety, ušetřil 2,8 milionu

Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při sečtení růstu ceny samotné nemovitosti a prodražené financování hypotékou vyjde u pražských novostaveb za krátkou dobu k rozdílům v řádech milionů korun.

Článek

Nové byty v Praze zdražily v průměru za rok o 23 procent. Za poslední dva potom o 46 procent. Na podobná čísla si v poslední době Češi v čele s Pražany už zvykli natolik, že je asi moc nerozhází. Přesto stojí za to, podívat se na tento cenový vývoj na konkrétním případě.

Třeba tím, že porovnáte, kolik stálo pořízení průměrného nového bytu na začátku roku 2016 a letos. Časový úsek to není moc dlouhý, přesto skok je obrovský.

Vynásobí-li se aktuální a tehdejší průměrná cena 75 metry, lze zjistit, že takto velký nový rodinný byt podražil za 24 měsíců o 2 102 625 korun.

Běžný člověk ale nemá v hotovosti potřebných 6,6 milionu korun (stávající cena nového bytu), a tak bydlení financuje hypotékou. Ty ale také podražily. A když dražší hypotékou financujete vyšší částku, tak to je samozřejmě znatelný skok.

Tohle je výčet rozdílů jednotlivých nákladů při koupi nového bytu letos oproti situaci předloni:

20% hotovost nutná k hypotéce: + 420 525 Kč

80% jistina hypotečního úvěru: + 1 682 100 Kč

zaplacený úrok: + 755 525 Kč

měsíční splátka: + 8 125 Kč

celkové náklady (s využitím 80% hypotéky na 25 let): + 2 858 150 Kč

Samozřejmě, úrokové sazby se po několikaletém fixačním období mění a také máte možnost část úvěru splatit předčasně. To může v budoucnu celkovou částku změnit. Při samotné koupi ale musíte počítat s aktuálními podmínkami.

Nezbývá tedy než pogratulovat tomu, kdo si byt koupil v pravou chvíli. Rady rodině, která shání vlastní bydlení v novostavbě nyní, už se bohužel tak jednoduše z rukávu sypat nedají.

Detaily k tomuto propočtu najdete ve videu v úvodu článku. Data vyplývají ze společné statistiky developerů Trigema, Skanska a Central Group, která monitoruje celý trh pod dohledem Institutu plánování a rozvoje Prahy. Data pocházejí z monitoringu on-line nabídek všech aktivních developerů.

Reklama

Doporučované