Hlavní obsah

Ceny chat vyskočily o třetinu. Češi na ně už nemají a kupují je napůl

Foto: Remax

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česká republika nebo také chatařská velmoc. Zájem o chalupy roste posledních několik let, což odráží i ceny, které od roku 2016 vzrostly v průměru o stovky tisíc.

Článek

Oproti minulému roku, který byl rekordní z hlediska prodejů rekreačních nemovitostí, je letošní rok podobný.

„V současné době je velmi významný zájem o rekreační nemovitosti, například o chaty s číslem popisným,“ říká pro Seznam Zprávy Jaromír Mašek, ředitel společnosti Fincentrum Reality. Podle něj letos trh s chatami a chalupami vyroste o dalších 10 procent.

A i když právníci rádi tvrdí, že spoluvlastnictví je dílo ďáblovo, tak z jeho pozorování vyplývá, že v případě chaty nebo chalupy to Češi neřeší a klidně je kupují spolu s několika dalšími rodinami dohromady. Ceny totiž meziročně vyskočily o třetinu, takže se už dostaly mimo finanční rámec řady zájemců. Ti proto k sobě hledají další rodinu, se kterou by šlo chatu sdílet - a to včetně nákladů na její pořízení.

„Všeobecně zájem o rekreační nemovitosti neopadá a je úplně jedno, v jaké ekonomické situaci se nacházíme. Některé chatové oblasti začínají být z pětiny nebo ze čtvrtiny dokonce trvale osídleny nájemci, kteří tam chataří celoročně,“ popisuje rostoucí zájem v oblasti rekreačních nemovitostí šéf Fincentum Reality.

Hlad po rekreačních nemovitostech podle něj umocnila také koronavirová epidemie. Mnoho lidí z velkých měst hledá únik pro případ, kdyby byla vyhlášená karanténa. Nechtějí se dostat do situace z března, kdy rodiny s dětmi zůstaly „uvězněné“ v bytech. Obrovský zájem je tak po nemovitostech se zahradou někde u lesa.

Průměrná cena inzerovaných chalup ve Fincentru Reality činí 2,4 milionu korun. „Nejdražší chatu v naší nabídce jsme měli za skoro 16 milionů korun. V průměru evidujeme 18 vážných zájemců na jednu zakázku. Nejvíce se prodávají rekreační nemovitosti ve Středočeském kraji, na Vysočině a Jihočeském kraji,“ dodává k cenám Mašek.

Změna struktury

Koronavirus přihrál zájemce i těm nemovitostem na samotě - fyzicky i z pohledu zájmu kupujících. Lišky dávající dobrou noc už nevadí a zájemci jsou ochotní akceptovat i horší technický stav a nutné rekonstrukce.

„Dříve byly vyhledávány nemovitosti po rekonstrukci, ve skvělém technickém stavu k okamžitému využívání. Dnes lidé více dbají na okolí, přírodu a více se prodávají nemovitosti před rekonstrukcí. Dokonce začal být zájem i o samoty či polosamoty, které se v minulosti prodávaly dlouho a složitě,“ potvrzuje změny zájmu mluvčí největší realitní kanceláře na trhu Re/Max Tomáš Hejda.

Stav reality až na druhém místě

Hlavním požadavkem je podle realitky vlastní pozemek, krásná příroda v okolí a ideálně co nejmenší okolní zástavba. „Jde o přímou reakci na současný stav, kdy si lidé představují, jaké by to bylo trávit čas na chalupě místo bytu. Hlavní podmínkou je tak oplocený pozemek okolo chalupy,“ dodává.

V dnešní době jde o velmi populární nástroj, jak zhodnotit své investované peníze do rekreační oblasti. Často se chalupy i chaty pronajímají, nejčastějším druhem je minimální doba na jeden týden. „Bývá už běžné, že si chatu nebo chalupu můžete pronajmout třeba na celé léto nebo přes Vánoce a Nový rok. Ceny pronájmů jsou velmi různorodé, od pár tisíc až po desítky tisíc za týden či měsíc,“ vysvětluje Jaromír Mašek.

„Nejžádanější jsou chaty z lokalit ve Středočeském kraji, na Šumavě nebo v Krkonoších. Nezapomínejme také na Beskydy, které raketově rostou,“ dodává.

A o tom, že Češi nechtějí zůstávat doma, svědčí také například prodeje víkendových pobytů v tuzemsku. Od září narostly prodeje pobytů po Česku proti loňsku o 25 procent. A vzhledem k pandemické situaci se dá očekávat, že zájem ještě poroste, zejména pokud počasí dovolí. Je patrné, že po jarní zkušenosti nechtějí lidé jen tak čekat zavření doma,” říká ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

„V neposlední řadě hraje svou roli fakt, že kulturní vyžití je opět značně omezené, tudíž zejména ve městech není co dělat. To žene zájemce především do českých hor a přírody obecně. Nejvyhledávanější jsou opět chaty a chalupy. Což pravděpodobně souvisí s jistou prevencí a snahou izolovat se,“ dodává Veselý za Slevomat.

Kromě toho, že Češi investují do koupě celé nemovitosti, utrácejí také za jejich renovace.

V průzkumu Generali České pojišťovny potvrdilo 63 procent procent majitelů rekreačních nemovitostí, že situaci s pandemií koronaviru využili ke zvelebování. Přitom hned 84 procent chalupářů proinvestovalo částku až 100 tisíc korun. Dalších 13 procent přitom utratilo za úpravy částku do 500 tisíc korun.

+2

Reklama

Doporučované