Hlavní obsah

Ceny nájmů v Praze klesly o 2,6 %, metr čtvereční stojí 300 korun

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná výše nájemního bydlení v hlavním městě pololetně poklesla o 2,6 %. Nájemné se nyní pohybuje okolo 300 korun za metr čtvereční.

Článek

Z dlouhodobého hlediska výše pražských nájmů rostou meziročním tempem o 7,4 %. V letech 2014 a 2018 dosahoval růst necelých tří procent, v roce 2017 přesáhl 12,5 %. Aktuální pokles nájmů za letošní rok pak akcentuje menší poptávku po krátkodobých pronájmech v centrálních částech Prahy.

„Vliv útlumu turismu a krátkodobých pronájmů na nájmy v celé Praze je patrný, ale výrazný vliv na ceny má především v centru, navíc ne všechny byty ke krátkodobým pronájmům jsou přizpůsobeny pro standardní užívání,“ řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu). „Také s ohledem na současnou situaci chybí v Praze tisíce vysokoškoláků, kteří zůstali ve svých bydlištích na distanční výuce a hledali by jinak na konci léta bydlení v Praze. S takovými faktory je třeba počítat, pokud se situace začne vracet do normálnějšího stavu.“

Čtyřmi pražskými katastry s průměrně nejvyššími nájmy za metr čtvereční jsou Malá Strana, Josefov, Nové Město a nově také Vinohrady, které předstihly Staré Město. Naopak nejlevnější jsou okrajové katastry, jako například Lipence, Benice či Malá Chuchle, kde se průměrné nájemné v první polovině roku 2020 pohybovalo okolo 200 korun za metr čtvereční, z větších urbanistických celků je nejnižší nájemné ve Zbraslavi nebo v Bohnicích.

„Pokud obecně srovnáme vývoje cen nájemního a vlastnického bydlení, ukazuje se, že ceny vlastnického bydlení rostly i v prvním pololetí roku 2020, kdy výše nájmů naopak klesly,“ dodal Petr Hána ze společnosti Deloitte, která pro magistrát analýzu cen nájmů vypracovala. „Dále je zřetelněji vidět, že výraznější rozdíl v tempu růstu cen oproti nájmům panoval v první polovině období zhruba do začátku roku 2017, kdy nájmy rostly v průměru o 3,4 procenta za pololetí, kdežto ceny nemovitostí rostly v průměru o 5,3 procenta.“

Srovnání růstu výše nájemného modernistických sídlišť a blokové a heterogenní zástavby ukázalo podle analýzy podobný růstový trend vývoje nájemného, a to i přes odlišnosti v cenových hladinách jednotlivých lokalit. Při podrobnějším průzkumu je ale patrné, že výše nájmů na sídlištích rostla rychleji v letech 2017 a 2018, kdežto u blokových a heterogenních lokalit to bylo dříve, tedy růst nájmů v širším centru se s určitým zpožděním projevil v celé Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované