Hlavní obsah

Ceny nemovitostí v Česku stále rostou. Čtvrým nejrychlejším tempem v Evropské unii

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku vzrostl z 8,1 procenta na konci června na 8,7 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl čtvrtý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,3 procenta.

Článek

V porovnání s druhým čtvrtletím vzrostly v Česku ceny nemovitostí o 2,4 procenta. Ve druhém čtvrtletí byl v Česku meziroční růst cen nemovitostí v rámci EU sedmý nejvyšší.

Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů ve třetím čtvrtletí ve Slovinsku (o 15,1 procenta), více než desetiprocentním tempem stouply také v Nizozemsku (o 10,2 procenta). Snížily se pouze ve Švédsku (o 2,1 procenta) a Itálii (o 0,8 procenta).

„Ceny domů a bytů v České republice rostou proti průměru Evropské unie dvakrát rychleji. Kvůli vysokému růstu cen nemovitostí se Čechům vzdaluje možnost vlastnického bydlení,“ sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.

„Na vině je špatné fungování stavebních úřadů, které brzdí výstavbu nových realit. Nedostatek domů a bytů na trhu vede k vysokému růstu cen nemovitostí,“ dodal.

Ráj pro investory

Podle Křečka této situace využívají investoři, kteří při nákupu realit v Česku získají větší výnos než u většiny jiných investic.

„Proti současnému vývoji na realitním trhu již musela zasáhnout Česká národní banka, která prostřednictvím regulací hypoték a zvyšování úrokových sazeb snižuje objem peněz, které proudí na realitní trh. Díky tomu by měly ceny nemovitostí růst pomaleji. Tato opatření však rovněž budou bránit rozvoji stavebnictví,“ doplnil Křeček.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi Unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017.

Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

„Růst cen nemovitostí v Česku bude nadále nadprůměrný. Nikoliv však již extrémní, nejrychlejší. Poptávku po realitách u nás totiž ochlazují také přísnější podmínky poskytování hypoték, platné od loňského října,“ dodal analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Reklama

Doporučované