Hlavní obsah

Ceny potravin jarmarku SPD férové nejsou. Často jsou pod výrobními náklady

Foto: Shutterstock.com

Vepřová plec stála v červnu v obchodech 127 korun. SPD považuje za férovou cenu 54 korun. „Je to blbost,“ říká řezník.

Reklama

Kilogram vepřové plece za padesát korun a jablka za deset. Lákavé ceny, které SPD slibuje po volbách, jsou podle potravinářů a sedláků jen utopií. Nedosahují ani cen z roku 1993 a často jsou pod výrobními náklady.

Článek

Kdo by nechtěl jíst levněji? Otázku si zřejmě položila SPD Tomia Okamury a výsledkem je kampaň s názvem Český jarmark, v rámci které si v létě hnutí zahraje na trhovce, objíždějící mnoho českých a moravských měst.

Prodávat budou potraviny za „férové ceny“. Kilogram brambor za 4,60 koruny, mrkev za 7,90 Kč, jablka za desetikačku nebo vepřovou plec za 54 korun. Davy lidí odejdou z náměstí s plnými taškami a příslibem, že takhle levně nakoupí i po volbách v obchodních řetězcích, které – slovy SPD – „kvůli EU deformují trh“.

Kampaň slibuje nesplnitelné. Bez dotací nebo zásadních regulací obchodu jsou takové ceny nereálné, potvrdili redakci SZ Byznys producenti potravin.

Stačí se na to podívat skrze statistiky. V roce 1993 stál kilogram brambor 3,54 koruny, v letáku SPD jsou „férové“ brambory za 4,60 koruny a dnešní maloobchodní cena je čtyřikrát vyšší. Mzdy, energie nebo náklady za dopravu a materiály se přitom za tři uplynulé dekády zvýšily několikanásobně. Párky, jablka a vejce jsou v kampani hnutí dokonce levnější než v roce 1993 (viz tabulka).

Podle oslovených potravinářů promované ceny nejsou dlouhodobě udržitelné, ale jsou na hranici rentability a některé pod výrobní cenou.

„Vepřová plec za 54 korun? To je blbost, když kupujeme vepřovou půlku za 42 korun. A cena párků za 49,90 je úplná blbost,“ říká majitel masozávodu MP Krásno Karel Pilčík. „Pokud bychom tam nacpali místo masa separát, možná by taková byla cena výrobní, ale určitě ne pultová,“ dodal.

„Přijďte si levně a férově nakoupit na Český jarmark SPD 2021. Ukážeme vám v praxi, jak dobře a levně dokážou čeští sedláci a zemědělci pěstovat…“ láká partaj v kampani.

Asociace soukromého zemědělství to vnímá jako další politický tah SPD poté, co straně nevyšlo prosazení povinných kvót na potraviny českého původu v tuzemských řetězcích. „Namalované ceny potravin v předvolebním letáku SPD rozhodně pro sedláky férové nejsou,“ uvádí předseda asociace Jaroslav Šebek.

Podle něj se takto nedá řešit dlouhodobý problém, že čeští zemědělci dostávají mnohdy za svou produkci nízké ceny. „Celý vtip této ‚bohulibé‘ akce je v tom, že tady ve skutečnosti nejde o žádnou snahu cokoliv vyřešit, natož férově. Jde jen a pouze o zviditelnění se za každou cenu, a tudíž o čistý politický byznys s naivitou lidí,“ řekl.

Foto: SPD, Seznam Zprávy

Kampaň hnutí SPD láká na neudržitelně nízké ceny potravin.

Ceny uváděné v kampani zpochybnila i Zelinářská unie Čech a Moravy. „Ceny, které SPD uvádí jako férové, se blíží cenám u pěstitele v hlavní sezóně sklizní. Jde o cenu sklizené, nezabalené zeleniny,“ uvedla mluvčí Alice Kouřilová.

Řetězcová nebo obecně maloobchodní cena by se musela podstatně navýšit o další nákladové položky. O cenu obalu 0,8 až 1,2 Kč/kg, cenu dopravy v průměru 0,65 Kč, o náklady obchodu, jako jsou nájmy a mzdy personálu, DPH ve výši 15 procent, na jaře náklady na sklad a také o nezbytné ztráty z poškození zboží, převážení a za neprodanou zeleninu ve výši 5 až 10 procent.

Už jen jako drobný přešlap potom působí fakt, že na obrázku v letáku z kampaně jsou dražší brambory rané, ale cena se blíží bramborám pozdních odrůd na uskladnění.

Inzerovaná cena nereflektuje náklady řetězců

Férová není podle potravinářů ani cena 11,90 Kč za litr mléka nebo 25,90 Kč za máslo. Mléko v regálech obchodů se blíží 15 korunám a čtvrtkilogramová kostka másla 38 korunám.

„Čtyřicetiprocentní smetana se prodává kolem padesáti korun za litr. U výroby kilogramu másla se jen v ceně suroviny dostanete zhruba na 90 korun. V tom není cena výroby, balení, logistiky ani následného prodeje,“ vysvětluje šéf Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher. Mléko je blíž realitě. Cena pokrývá výrobní náklady na devíti korunách.

Na hraně je inzerovaná cena vajec 1,99 koruny. Podle údajů, které zemědělci hlásí Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu, by klecová vejce mohla být při velkém objemu s uvedenou cenou mírně zisková, protože producenti jedno vejce prodávají obchodníkům za 1,82 koruny. Řetězce by si ale musely výrazně snížit marže.

Vejce z podestýlkových chovů by však chovatelé prodávali se ztrátou, protože jejich výkupní cena je vyšší, aktuálně 2,06 koruny za kus.

„Myslím, že férová cena, za kterou by se klecová vejce dodávala na řetězce, by ve výkupu byla kolem dvou korun,“ říká předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Férová cena jablek? Někde uprostřed

Ani cena jablek za 9,90 koruny za kilogram, zmíněná v kampani, není dlouhodobě možná. „Pokud má jít o jablko pro obchodní řetězce, které ho budou měsíce skladovat, což je velmi náročné, tak samozřejmě za tuto cenu do obchodního řetězce není možné dodávat,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Ten však označuje za lumpárnu aktuální cenu jablek v obchodech kolem 40 korun za kilogram a nějaký zásah proti cenové politice obchodních řetězců by uvítal.

Předvolební kampaň vadí také Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Slibované ceny jsou zcela nerealistické a v řadě případů pod výrobními náklady zemědělců. Je tedy jasné, že buďto bude ceny SPD dotovat, nebo jim nějaký agrobaron dodá část své produkce se ztrátou, aby politicky podpořil pana Okamuru,“ reagoval prezident Tomáš Prouza.

Reklama

Doporučované