Hlavní obsah

Nejvyšší zdražení za 29 let. Ceny průmyslových výrobců v říjnu výrazně stouply

Foto: Shutterstock.com

V meziměsíčním srovnání stouply v říjnu ceny průmyslových výrobců o 1,9 procenta. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zdražení průmyslových výrobců v říjnu zrychlilo. Od září se ceny zvedly na 11,6 procenta – nejvíc za posledních 29 let.

Článek

Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu meziročně stouply o 11,6 procenta a zrychlily růst ze zářijových 9,9 procenta. Byl to jejich nejvýraznější růst od ledna 1992.

Zdražování zrychlilo i u dalších výrobců. V zemědělství byly ceny proti loňskému říjnu vyšší o 14,1 procenta, ve stavebnictví o 7,5 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Zdražování dál nabírá na síle a ničivě dopadá na naše hospodářství. Nová data o cenách výrobců dokládají, že rozhodnutí České národní banky o skokovém růstu úrokových sazeb bylo správné. Dostali jsme se totiž do situace, kdy se inflace stala největší hrozbou naší ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V meziměsíčním srovnání stouply v říjnu ceny průmyslových výrobců o 1,9 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu od ledna 2008. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily rovněž o 1,9 procenta a stavební práce oproti září zdražily o 0,9 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se v říjnu meziměsíčně zvýšily o půl procenta.

Ceny průmyslových výrobců v meziročním srovnání rostou od února, přičemž růst stále zrychluje. Stejně jako v předchozích měsících i v říjnu vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly meziročně vyšší o 26,9 procenta, chemických látek a produktů o více než 44 procent a dřeva, papíru a tisku téměř o čtvrtinu.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku stouply v říjnu oproti loňsku o 2,8 procenta. Naopak o 2,9 procenta klesly ceny dopravních prostředků, a to zásluhou zlevnění dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Samotná vozidla naopak meziročně o 2,2 procenta zdražila.

Zdražování u zemědělských výrobců meziročně zrychlilo na 14,1 ze zářijových 9,5 procenta. Více se zdražovalo v rostlinné než živočišné výrobě. Zhruba o čtvrtinu stoupla cena olejnin, o 22,6 procenta zdražily obiloviny a o více než 11 procent čerstvá zelenina. Ceny mléka stouply o 8,8 procenta a skotu o 7,3 procenta. Zlevnilo ovoce a meziročně klesly ceny jatečných prasat.

Ceny stavebních prací se oproti loňskému říjnu dle odhadu ČSÚ zvýšily o 7,5 procenta, zatímco v září po zpřesnění o 6,6 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v říjnu meziročně vyšší o 16,8 procenta.

Vyšší tempo růstu cen zaznamenaly také tržní služby pro podniky, meziroční zdražování u nich zrychlilo na 1,9 procenta ze zářijových 1,6 procenta. O více než o desetinu vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání. Ceny za reklamní služby a průzkum trhu meziročně stouply o 5,6 procenta. Služby v pozemní dopravě byly vyšší o 2,3 procenta. Meziroční pokles o 1,7 procenta statistici zaznamenali u informačních služeb.

Reklama

Doporučované