Hlavní obsah
Online

Česko má tři nové případy koronaviru, celkem osm

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Bezpečnostní rada státu se zatím rozhodla neomezovat veřejné akce nad určitý počet návštěvníků. Ministerstvo financí zavede cenovou regulaci na respirátory a roušky.

Článek

V Česku je osm státem potvrzených případů lidí nakažených koronavirem.

První tři případy nákazy byly oznámeny v neděli, všichni nakažení pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Dvě ženy, které přibyly později, byly v kontaktu s dřívějšími případy. Pátý případ potvrdil v úterý ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, jde o spolužačku nakažené Američanky. Test byl u ní nejprve negativní. Ve středu odpoledne ministerstvo zdravotnictví potvrdilo další dva nakažené. „Jedná o rodinné příslušníky ženy, která již byla vyšetřena jako pozitivní v předchozích dnech. Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem,“ řekla mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Od středy platí zákaz vývozu respirátorů třídy FFP3 mimo Česko, který v úterý schválilo Ministerstvo zdravotnictví. Firmy vyrábějící respirátory je navíc nesmějí prodávat jinam než do zdravotnických a sociálních zařízení, orgánům ochrany veřejného zdraví, složkám integrovaného záchranného systému a dalším orgánům státní správy.

V preventivní karanténě je kvůli možné nákaze několik stovek lidí. Mezi nimi jsou například desítky univerzitních studentů a zaměstnanců, kteří se potkali s nakaženým profesorem z ČZU. Řada nemocnic nebo domovů seniorů kvůli koronaviru zakázala návštěvy.

  • Žena s podezřením na koronavirus je v Nemocnici Na Bulovce

  • V Česku je osm nakažených, V4 jedná o spolupráci

    Česko má osm případů nákazy novým typem koronaviru, testy ve středu prokázaly další tři nakažené. Ministerstvo zdravotnictví odpoledne oznámilo, že jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou nejprve testovala soukromá laboratoř. Bezpečnostní rada státu ráno rozhodla, že stát nebude rušit či omezovat shromáždění nad 5000 lidí, pořadatelé je ale budou muset hlásit hygienikům. Některé již naplánované sportovní, kulturní či společenské akce se nicméně z obav z dalšího šíření nemoci stejně neuskuteční.

    Dva nové případy nákazy pocházejí z okolí dvou již dříve nakažených z Děčína. „Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou od středy hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Třetím případem je nakažená žena, jejíž rodina byla na jarních prázdninách ve středisku Passo Tonale v provincii Trentino. Ženu nejprve testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu.

    Ministerstvo financí začalo ode dneška regulovat ceny respirátorů. Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí, podobně jako to učinilo v případě respirátorů třídy FFP3. Stát chce také vědět o všech vlacích, které do České republiky přijíždějí z rizikových oblastí, řekl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS).

    O spolupráci v boji s koronavirem dnes v Praze na mimořádné schůzce jednali premiéři zemí Visegrádské čtyřky. „Země V4 si budou vyměňovat informace ohledně koronaviru a v případě potřeby zváží vzájemnou výpomoc u dodávek zdravotnických prostředků,“ řekl po jednání Babiš. „Konstatovali jsme, že není důvod k panice, ale musíme být obezřetní a šíření nákazy omezit,“ prohlásil.

  • Děti z Prahy 6 jsou negativní, škola může po zítřejším volnu pokračovat ve výuce

    Ministr zdravotnictví na tiskové konferenci oznámil, že výsledky testů vzorků dvou žáků MŠ a ZŠ Antonína Čermáka jsou negativní. Zůstávají v karanténě, ale škola může po zítřejším ředitelském volnu pokračovat ve výuce. U jejich matky potvrdil druhý test na Bulovce nákazu koronavirem.

  • Informace o koronaviru budou na nádražích, ČD rozšíří úklid vlaků

    Na velkých nádražích, kde zastavují mezinárodní spoje, budou informační tabule a letáky s doporučeným postupem pro lidi, kteří se vracejí z oblastí zasažených koronavirem. Texty budou v češtině a angličtině. Jako první se objeví na pražském hlavním nádraží. ČTK to sdělil Filip Hlušička z tiskového oddělení ministerstva dopravy. České dráhy (ČD) také kvůli koronaviru rozšíří úklid zhruba 200 vozů na dálkových spojích.

    Na nádražích budou podle Hlušičky podobné informace, jaké jsou třeba na pražském letišti. Materiály najdou cestující rovněž v mezinárodních železničních spojích ČD, nechybí v nich ani čísla na infolinku Státního zdravotního ústavu 724 810 106 nebo 725 191 367. Ministerstva doporučila i ostatním železničním a autobusovým dopravcům, aby cestující rovněž informovali.

    České dráhy pak zintenzivní čištění vybraných vagonů a budou používat čisticí prostředky s jiným složením. „Zaměřují se i na dezinfekci a ionizaci všech součástí vybavení, s nimiž přicházejí cestující do styku – kliky, nástupní madla, úchopové části odpadních košů, ovládací prvky dveří nebo sociální zařízení,“ uvedl Hlušička.

  • Pořadatelé zrušili finále Světového poháru ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně

    Pořadatelé kvůli nepředvídatelnému šíření koronaviru zrušili finálový závod Světového poháru ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně. Uvedl to Svaz lyžařů ČR na svém webu. „Nechtěli jsme se dostat do situace, že investujeme nemalé finanční prostředky Svazu lyžařů ČR, FIS a partnerů závodu do jeho přípravy, a mohlo přitom nakonec dojít k tomu, že by se konal bez účasti diváků tak, jak se to děje například při Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě,“ uvedl pořadatel Martin Černík.

  • Od 5. března omezí návštěvy i královéhradecká nemocnice

    Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje od čtvrtka 5. března omezí kvůli riziku nákazy koronavirem preventivně návštěvy v krajských nemocnicích. Omezení se dotkne oddělení následné péče, ARO, JIP, onkologie a podle zvážení situace v jednotlivých nemocnicích i oddělení interních lůžek. ČTK to sdělili zástupci kraje a holdingu.

    Fakultní nemocnice (FN) v Hradci Králové ze stejného důvodu zakázala návštěvy na vybraných klinikách a pracovištích v úterý. Zákaz návštěv od pondělí platí také na všech odděleních soukromé nemocnice ve Vrchlabí.

    „Všem sociálním zařízením v kraji jsme doporučili, aby omezila návštěvu osob, které se vrátily ze zahraničí,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Vedení krajského úřadu také umožnilo svým zaměstnancům, kteří se vrátí z rizikových oblastí, aby 14 dní mohli pracovat z domovu.

  • Ústecký hejtman požádá vládu o respirátory pro záchranný systém

    Hasiči, záchranáři i policisté v Ústeckém kraji mají sice dostatek ochranných prostředků, další zásoby si ale nemohou koupit. Dodavatelé je mohou podle aktuálního vládního nařízení dodávat pouze státu. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) o ně bude v pátek žádat na Úřadu vlády.

    Obvodní lékaři, kteří měli respirátory dostat od Ústeckého kraje, je budou poptávat přes lékařskou komoru, řekl dnes po zasedání krizového štábu hejtman. Krizový štáb také rozhodl o zákazu návštěv ve všech svých domovech pro seniory a ústavech sociální péče.

    „Doporučujeme to i ostatním zřizovatelům,“ řekl novinářům náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Zákaz bude platit 14 dnů, poté opět zasedne krizový štáb a rozhodne o případném prodloužení, či zrušení zákazu.

  • Pacientky s koronavirem jely z nemocnice taxíkem, ředitel končí

    Radní Brna vyhlásili výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice. Městu se nelíbila ani ekonomická situace nemocnice a přístup ohledně koronaviru.

    Novinářům to řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Nemocnici letos pátým rokem řídí Zdeněk Buštík.

    V noci na sobotu byly v Brně Američanka a její kamarádka z Ekvádoru, u kterých se později v Praze potvrdila nákaza koronavirem. Ve světě jsou desítky tisíc nakažených, několik tisíc lidí už zemřelo. Podle Hladíka byly tyto ženy ve tři hodiny ráno v Úrazové nemocnici v Brně, kde na možný problém upozornily. Podle náměstka je personál poslal nejspíš taxislužbou na infekční oddělení ve Fakultní nemocnici Brno, kam ale nedojely. Hladík upozornil, že Úrazová nemocnice nemá možnost nechat si nakažené pacienty, ale že je jasně daný postup, jak u podezřelých případů postupovat, a pacienty převézt záchrannou službou, což se v dané chvíli nestalo.

  • Extrémní zájem o potraviny opadl, dál se ale nakupuje víc

    Češi se přestali přehnaně zásobovat trvanlivými potravinami, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ale stále nakupují víc. Obchody jsou dobře zásobeny a připraveny i na vyšší poptávku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci. Čeští zákazníci minulý týden po zprávách o šíření nákazy nového typu koronaviru v Evropě začali ve velkém nakupovat především těstoviny, luštěniny, konzervy či balené vody.

    „Mohu potvrdit, že od víkendu se situace postupně vrací na obvyklou úroveň, paniku se podařilo uklidnit,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza.

  • Ministerstvo začalo cenově regulovat ceny respirátorů

    Ministerstvo financí dnešním cenovým rozhodnutím začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Cílem opatření je zamezit zneužívání současné situace kolem šíření nového viru. Podle dostupných informací jsou respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, nedostatkovým zbožím i u dodavatelů. „Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

  • Další tři případy koronaviru v Česku

    Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu odhalila další tři nakažené koronavirem. „Ve dvou případech se jedná o rodinné příslušníky ženy, která již byla vyšetřena jako pozitivní v předchozích dnech. Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

    „Poslední potvrzený vzorek je ten, u něhož se potvrdil koronavirus v soukromé laboratoři,“ dodala. Pacientka je nyní v karanténě v Nemocnici Na Bulovce.

  • Do kampusu VŠE nesmí kvůli obavě z koronaviru 57 lidí

    Do kampusu Vysoké školy ekonomické (VŠE) nesmí podle příkazu rektorky Hany Machkové vstoupit 13 zaměstnanců a 44 studentů, kteří byli v uplynulých dvou týdnech v zemích se zvýšeným výskytem nového typu koronaviru. Jedná se o preventivní opatření proti šíření nemoci COVID-19. Nikdo ve škole neoznámil, že by měl příznaky onemocnění. Výuka i další akce pořádané VŠE fungují jinak bez omezení. ČTK to dnes řekla mluvčí školy Martina Mlynářová.

  • Nemocnice v Olomouckém kraji kvůli koronaviru zakazují návštěvy

    Nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku na Olomoucku dnes kvůli možnému šíření nového typu koronaviru preventivně zakázaly návštěvy na všech svých lůžkových odděleních. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská. Zákaz návštěv platí také na některých klinikách a odděleních v nemocnicích v Olomouci a Hranicích.

  • Studentka po návratu z Itálie marně žádala o testy

    Zpráv o tom, že lidé nejsou při podezření na nemoc testováni, se objevuje více. Odmítnuta byla například vysokoškolská studentka, která se na konci února vrátila z Milána do Prahy. Večer po návratu dostala teplotu a necítila se dobře. „Volala jsem na linku hygieny, ale tam jsem se nedovolala. Pak jsem volala na linku 112, kde mi řekli, že mám zůstat doma a měřit si teplotu,“ popsala studentka, jejíž identitu redakce zná.

    Pouze v případě, že se její stav výrazně zhorší, měla kontaktovat Nemocnici Na Bulovce. Když se dožadovala testů, bylo jí řečeno, že „není možné, aby stát každého testoval“. Špatně jí bylo ještě několik dní, pro jistotu zůstává doma v karanténě. Byla ale v kontaktu s přítelem a matkou.

  • Žena z Prahy prý hygieniky a lékaře oslovila

    Ředitel základní školy, kam chodily děti ženy s podezřením na koronavirus, ČTK řekl, že na linku SZÚ volala. Nebyla tam ale testována, protože nebyla v italských regionech, které jsou považovány za rizikové. Na sociálních sítích se objevily informace, že vyhledat soukromou laboratoř poradil ženě z Prahy její lékař, kterého také kontaktovala.

    „Algoritmy, jak mají postupovat, jsou jasně dané a všichni je mají. Musíme prověřit, co to bylo za lékaře a jakou informaci jí dal,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • V Ústí jezdí MHD o 40 % méně lidí

    Městskou hromadnou dopravu využívá v Ústí nad Labem v těchto dnech zhruba o 40 procent méně cestujících kvůli obavám z nákazy koronavirem. Město zatím neplánuje, že by zrušilo otvírání dveří autobusů a trolejbusů tlačítky a nechalo centrálně otvírat všechny dveře řidičem. K tomu z hygienických důvodů přistoupily například Praha nebo Hradec Králové. Podle vedení Ústí by to ale způsobilo zmatky.

  • Ostrava pošle do Číny 400 zdravotnických sad

    Ostravští městští zastupitelé ve středu rozhodli, že pošlou materiální humanitární pomoc partnerskému městu Su-čou v Číně postiženému nákazou novým koronavirem. Půjde o 400 zdravotnických sad zhruba za 300 000 korun. Ministerstvo zdravotnictví přitom od středy zakázalo vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko, město ale předpokládá, že nařízení se nevztahuje na humanitární pomoc.

    Záměr vyvolal kritiku některých zastupitelů, kteří poukazovali na to, že městské instituce nemají dost ochranných pracovních prostředků. Zastupitelé z uskupení Jednotní (dřívější SPD) poukazovali na to, že například Městská nemocnice Ostrava má aktuálně k dispozici jen několik set respirátorů.

  • V karanténě je moderátor TV Prima Šebrle

    Moderátor hlavních zpráv televize Prima Roman Šebrle je v karanténě. Televize ho preventivně stáhla poté, co se vrátil z biatlonových závodů v italském středisku, kde se nákaza vyskytla. Zprávu potvrdila mluvčí televize pro Blesk.cz.

  • Nejvyšší soud odložil páteční exkurze a besedu

    Nejvyšší soud odložil na neurčito akce, které plánoval uspořádat v pátek jako součást Noci práva. Důvodem jsou rizika spjatá s novým typem koronaviru. Komentované prohlídky budovy i beseda se soudci se uskuteční v pozdějším termínu. „Hromadná exkurze i beseda by byly v rozporu s těmito opatřeními. Hodláme k riziku nákazy přistupovat zodpovědně a konzistentně, chránit přitom chceme také zdraví samotných účastníků plánované akce,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček. Soud přijímá i další preventivní opatření. Soudci a zaměstnanci, kteří pobývali v rizikových oblastech, případně tam cestovali jejich blízcí, nyní pracují z domova. Ostatní dostali doporučení, aby spolu komunikovali prostřednictvím telefonu nebo e-mailu a omezili návštěvy v kancelářích.

  • ZŠ v Praze 6 vyhlásila ředitelské volno

    Po zasedání krizového štábu a konzultaci s hygieniky bylo rozhodnuto, že školu v Praze 6 není nutné zavřít a děti z ostatních tříd se ve středu budou dál učit. Ve čtvrtek ale bude vyhlášeno ředitelské volno.

    „Tento krok je reakcí na současnou epidemiologickou situaci ve škole, kdy čekáme na výsledky testů dětí z rodiny, kde jeden z rodičů má vážné podezření na pozitivní nález koronaviru. Konkrétně to znamená, že škola bude zítra pro žáky uzavřena, nebude fungovat školní družina ani školní jídelna,“ uvedl ředitel školy Petr Karvánek.

    Zasedal také krizový štáb Prahy 6, školám a školkám doporučil zrušit některé akce. „Rozhodli jsme se, že doporučíme všem školám a školkám, aby zrušily všechny akce typu dny otevřených dveří, školní výlety, plavání, návštěvy divadel a podobně, a to z čistě preventivních důvodů,“ řekla radní Prahy 6 pro školství a vzdělávání Marie Kubíková (ODS).

    Foto: Vojtěch Veškrna

    Základní škola Antonína Čermáka v Praze 6.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy