Hlavní obsah

Ceny za solární panely padají. Menší výrobce může pokles zlikvidovat

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Čínští výrobci, kteří ve velkém ovládají dodavatelský řetězec solární energetiky, musí snižovat ceny. Důvodem jsou dopady koronaviru, který přerušil projekty sluneční energie po celém světě.

Článek

Náklady na zařízení pro solární energetiku podle dostupných dat od začátku roku klesly o celých 20 procent. Podle odborníků z agentury Bloomberg však tento pokles ještě nedopadl na dno, protože výhled poptávky zůstává stále nejistý.

Zpráva je to špatná zejména pro společnosti, které vyrábějí solární komponenty. Na druhou stranu právě klesající ceny by mohly v příštích několika měsících poptávku po solární energii naopak podnítit. Poskytovatelé však musí vydržet, než se globální ekonomika postaví znovu zpět na nohy. A to může být problém především pro menší firmy.

„Koronavirus znejistěl poptávku, zejména v zámoří. Ceny jsou stále pod určitým tlakem,“ uvedl analytik CMB International Securities Robin Xiao. „Svět se však z epidemie bude od čtvrtého čtvrtletí postupně zotavovat a levnější ceny mohou výrazně zvýšit konkurenceschopnost oblasti solární energie.“

Šíření nákazy koronavirem narušilo solární projekty po celém světě. Mohla za to jednak vládní opatření, která přinutila podnikatele uzavřít firmy a zaměstnance poslat domů, a dále ekonomický kolaps, který omezil financování mnoha plánů.

Nejméně 73 procent kapacity globálního dodavatelského řetězce představují podle údajů společnosti Bloomberg čínské továrny. Dominující firmy, jako například LONGi Green Energy Technology nebo Tongwei, jsou v posledních dvou měsících nuceny průběžně snižovat ceny poskytovaných produktů, aby si udržely podíl na trhu. Ceny solárních panelů klesly o deset procent, některé další výrobky klesly až o celou pětinu, uvádí Bloomberg.

Právě výroba v Číně může být jedním z důvodů, proč v posledních deseti letech náklady na solární energii klesly natolik, že nyní v mnoha částech světa představují levnější zdroj energie než uhlí.

Analytici agentury Bloomberg očekávají, že ceny solárních panelů budou v druhé polovině roku nadále klesat. Celkový propad odhadují ještě o dalších 15 procent.

Poklesy cen mohou významně postihnout menší dodavatele a podnikatele v oboru solárních energií. Například analytik Dennis Ip ze společnosti Daiwa Capital Markets z Hongkongu odhaduje, že další snížení o pět až deset procent by mohlo doslova „vyhladit většinu malých výrobců“. „Pro největší producenty je to naopak skvělá šance, aby získali hlavní podíl na trhu,“ vysvětlil analytik.

Vedení velkých firem si to pravděpodobně uvědomuje. Několik špičkových výrobců totiž oznámilo začátkem letošního roku agresivní plány na expanze, i když se průmysl už potýkal s nižšími cenami. Společnost Tongwei například plánuje zdvojnásobit svou výrobní kapacitu solárních baterií, která je už dnes největší na světě. Firma GCL System Integration Technology zase uvažuje o vybudování největšího světového výrobního závodu, který by sám o sobě byl schopen uspokojit polovinu globální poptávky.

Reklama

Doporučované