Hlavní obsah

Černá v Pošumaví plánuje podél lipenské přehrady další cyklostezku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Černá v Pošumaví na Českokrumlovsku plánuje výstavbu čtyřkilometrové cyklostezky po břehu lipenské přehrady. Povede přes Raclav do Dolní Vltavice. Cyklostezka místy protne i oblast močálů.

Článek

„Aktuálně řešíme projekty. Jednáme s majiteli pozemků. Jedná se ještě o dlouhou cestu. Příští rok bychom chtěli mít všechny po kupě a znovu žádat o dotaci na Státní fond dopravní infrastruktury,“ uvedla starostka Černé v Pošumaví Iva Pekárková.

Nová trasa by měla navazovat na cyklostezku v Černé v Pošumaví, která vede podél hráze nad hladinou lipenské přehrady. Stavba, kterou obec dokončila před dvěma roky, nyní získala Cenu Státního fondu dopravní infrastruktury. „Velice mě to překvapilo, mám velikou radost a je to pro nás velké zadostiučinění. Když jsme projekt tvořili a jeho cena postupně rostla, měla jsem ze všeho těžké spaní,“ uvedla starostka. Přibližně 1,2 kilometru dlouhá stezka stála 43 milionů korun. Obec zaplatila 13 milionů korun, zbytek uhradila dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Od prvního okamžiku tato cyklostezka budila emoce. Byl to mimořádně důležitý projekt, protože tento úsek, kde cyklisté i auta jezdili v letním provozu po jedné silnici, byl velmi nebezpečný. Technologie výstavby byla sice drahá, objevila se i kritika, ale jakmile bylo hotovo emoce byly již jen pozitivní. Lidé se na stezce sami fotí, je to takový kilometrový balkon, který je ozdobou Lipenska,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Černá v Pošumaví má 830 stálých obyvatel, v letní sezoně tam míří řada turistů, je tam i pět kempů.

Reklama

Související témata:
Černá v Pošumaví

Doporučované