Hlavní obsah

Černé ubytovny v Česku: Rodinný dům, ve kterém žije 30 lidí. Stačí málo a jde tam o život

Jak vypadá černá ubytovna a kde jich je nejvíc? Reportáž Michala Cagaly.Video: Michal Cagala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Černých ubytoven mohou být po Česku stovky. Stát nad nimi nemá kontrolu. Některé natáčel reportér Televize Seznam.

Článek

Když před týdnem hasiči vyrazili k požáru v pražských Dolních Měcholupech, dispečink jim hlásil, že hoří rodinný dům. Nepočítali ale s tím, že v něm místo jedné rodiny bude 29 lidí. Zásah se tak hasičům značně zkomplikoval.

„Musíte část lidí, kteří by měli hasit a zajistit lokalizaci požáru, nasadit na evakuaci těch osob. Další věc – chybí únikové cesty,” popisuje problémy se zásahem mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Policisté mají podezření, že se jednalo o černou ubytovnu a případ vyšetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Tato zpráva připomněla letitý problém, se kterým se potýkají některé části Prahy a další velká města. Že jsou v Česku stovky takových „ubytoven“ a stát nad nimi nemá kontrolu.

Svědčil by o tom i další případ.

Dům v pražských Řeporyjích, na první pohled zcela obyčejný. Zvenku nic nenaznačuje tomu, že uvnitř bydlí několik desítek převážně východoevropských dělníků.

Pražská městská část má 5 tisíc obyvatel. Tedy aspoň těch oficiálních, protože starosta Pavel Novotný (ODS) tvrdí, že další tisícovku tvoří právě obyvatelé ubytoven.

„V legálních ubytovnách mi žije nějakých 500 dělníků a v těch dalších 500. Bez daní, bez poplatků, ale hlavně tam se provozují de facto i na ubytovnu nestandardní provozy a ještě bez požárních předpisů. To musí skončit katastrofou,” ukazuje starosta na šedě natřený dům s bílými zataženými žaluziemi v oknech.

Pavel Novotný je známou celebritou, dřív ze světa bulváru, dnes z politiky a z mediální show. Jako čerstvý starosta si předsevzal, že v Řeporyjích s ubytovnami zatočí. A činí tak svérázným způsobem. Do ubytoven podle svých slov vniká, fotí tam a mapuje situaci. Pravidelně volá také policii.

„Cizinecká policie – ti tam vlítnou, vytahají všechny ven, dostanou pokutu. Ale teď jim tu pokutu udělte, když je to ruské s. r. o. s majitelem z Ruska,” říká skepticky. Nemá moc jiných možností, co s ubytovnami dělat, i když jejich majitelé porušují zákon. A tak občas natiskne letáky ruskou azbukou, které uvnitř ubytoven nechává. V nich stojí, že jsou ubytovaní dělníci vystavení nebezpečí a že jejich hostitel porušuje zákon.

Vede nás o kus dál. Zastavujeme se před žlutým statkem, podle Pavla Novotného patří k nejstarším v Řeporyjích. I ten už starosta Nnavštívil”, a to dokonce hned několikrát. Objekt podle něj funguje jako nelegální ubytovna, s podmínkami, které naprosto nevyhovují ani zákonu, ani požárním předpisům.

NV té střeše jsou oficiálně sklady. Je tam třináct bytů, ale z hlediska stavebního zákona jsou tam tři byty. Tady kdyby hořelo a přijeli hasiči, tak vůbec nevědí, co tam je, kolik lidí tam je. Já to nevím, kolik lidí tam je, a to jsem tu starosta,” směje se.

O vteřinu později ale zvážní. Problém s ubytovnami trápí celou městskou část, a nejen ji. Pavel Novotný tvrdí, že takových nelegálních ubytoven je v Česku asi 12 tisíc, i když je logicky nikdo přesně zmapovat nemůže. A starostové nemají takřka žádné pravomoci, jak s nimi bojovat.

Stejně jako hasiči.

Ani ti do oficiálně rodinných domů na kontrolu nemůžou. Do nelegálních ubytoven se dostanou až při požáru. A to už může být pozdě. Jako v případě Dolních Měcholup, kde zemřel člověk.

Reklama

Doporučované