Hlavní obsah

Černík se nemusí omlouvat Wonkovi, že jeho bratra označil za „gaunera a velikého hajzla“

Krajský soud v Hradci Králové zvrátil letošní březnové rozhodnutí hradeckého okresního soudu, který nařídil Václavu Černíkovi, aby se omluvil za svá slova o disidentu Pavlu Wonkovi. Incident se stal před novelou občanského zákoníku, podle soudu proto disidentův bratr nemá na omluvu nárok.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před rokem 1989 stáli na jedné straně barikády, nyní se bývalí disidenti Jiří Wonka a Pavel Černík scházejí u soudů kvůli údajným prohlášením na adresu disidenta Pavla Wonky, který před 30 lety zemřel v královéhradecké vazební věznici.

Článek

Znovu se před soudem sešli v úterý odpoledne, kdy odvolací Krajský soud v Hradci Králové změnil rozhodnutí okresního soudu, jenž letos v březnu nařídil Černíkovi, aby se Wonkovi omluvil za to, že měl o Pavlu Wonkovi prohlásit, že byl „gauner a veliký hajzl“ a že v plzeňské věznici Bory „udával bachařům“. Krajský soud rozhodnutí změnil, neboť okresní soud Černíka odsoudil na základě nového občanského zákoníku, skutek se však stal ještě za platnosti toho původního.

Podle předsedkyně senátu Černík výrok pronesl v roce 2012, kdy ještě platil občanský zákoník z roku 1964, podle nějž se újmy za poškození dobrého jména mohou domáhat manželé, partneři, děti či rodiče dané osoby. V případě Pavla Wonky se za újmu na jméně rodiny údajnou pomluvou ze strany Černíka domáhal omluvy jeho bratr Jiří Wonka. Pavel Wonka totiž neměl děti.

„Považuji to za krajní nespravedlnost. Tento rozsudek jsem nečekal a můj právní zástupce podá dovolání,“ prohlásil po vynesení rozsudku Jiří Wonka. Václav Černík nakonec od soudu odcházel spokojený. „Myslím, že to dopadlo, jak mělo. Ten výrok nepatřil Pavlu Wonkovi, ale někomu úplně jinému,“ řekl.

Černíkova obhájkyně soud zároveň upozorňovala na fakt, že výroky, které její klient pronesl, byly řečeny ve skupině deseti přátel v uzavřené společnosti v restauraci. „Nebyl to on, kdo toto vynesl na veřejnost,“ uvedla a dodala, že Černíka celý proces vyčerpává a psychicky deptá. „Nechme spát Pavla Wonku, čest jeho památce. A prosím jeho bratra, aby se už uklidnil,“ uvedla před soudem.

Václav Černík byl spoluvězněm Pavla Wonky v plzeňské věznici Bory. Bratr zemřelého disidenta podal na Černíka žalobu pro pomluvu, neboť Černík měl před čtyřmi lety v trutnovské restauraci Sokolovna veřejně pronést, že Pavel Wonka byl „gauner, velký hajzl a donášel bachařům na Borech“.

Okresní soud v Hradci Králové mu letos v březnu nařídil, aby se za tato slova Jiřímu Wonkovi písemně omluvil. „Žalovaný je povinen do 15 dnů od právní moci tohoto rozsudku zaslat žalobci dopis ve znění: Omlouvám se za své výroky, že ‚Pavel Wonka byl gauner a veliký hajzl a ve věznici Plzeň Bory udával bachařům‘, které jsem pronesl 26. 4. 2012 v restauraci Sokolovna v Trutnově,“ napsal do písemného vyhotovení rozsudku soudce hradeckého okresního soudu Milan Plhal. Černík se však proti jeho rozhodnutí odvolal, a případ tak nyní skončil u hradeckého krajského soudu.

Šestasedmdesátiletý Jiří Wonka se za bratrovu čest a dobré jméno pere už 30 let. Za tu dobu strávil stovky hodin po soudech a nutno dodat, že většinou byl úspěšný. Za uplynulých 30 let se mu podařilo zrušit rozsudky proti svému bratrovi z dob před rokem 1989. „Padaly jak švestky ze stromů,“ popsal Seznamu letos v březnu po vyhraném soudu nad Černíkem. Vyhrát se mu podařilo už celkem 14 soudů. „Brácha by měl ze mě radost, že takhle bojuji,“ řekl. V loňském roce si vymohl například omluvu od spisovatele Pavla Šámala, který ve své knize uvedl, že Pavel Wonka fyzicky napadl svoji matku a manželku.

Ne všechny bitvy Jiřího Wonky však byly úspěšné. Při letošním projednávání Černíkova případu soudce sice přiznal Wonkovi omluvu od bratrova bývalého spoluvězně za výroky z trutnovské restaurace, zamítl však už jeho nárok na omluvu za to, že Černík ve filmovém dokumentu Libuše Rudinské „Pavel Wonka se zavazuje“ uvedl, že Václav Havel odmítl přijet na připomínku výročí Wonkovy smrti, aby tady neměl dalšího Fučíka, že se Wonka ve věznici choval nečestně a že rakev s mrtvým disidentem nesli dva příslušníci StB.

Třicetiletý boj za bratra, který zemřel v hradecké vazební věznici za dosud neujasněných okolností, se těžce podepsal na jeho zdraví, fyzickém i psychickém.

Pavel Wonka je posledním vězněm komunistického režimu, který zemřel ve vězení. Došlo k tomu 26. dubna 1988 v Hradci Králové na základě hladovky a nedostatečné zdravotní péče. Wonka byl v 80. letech minulého století odsouzen hned třikrát, například i za to, že kandidoval jako nezávislý kandidát ve volbách do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Ve vězení měl být mučen dozorci, z druhého výkonu trestu se dostal už ve zuboženém stavu. Za jeho smrt nebyl nikdy nikdo potrestán.

Smrt Pavla Wonky vyvolala v roce 1988 ohlas i v zahraničí. Kromě signatářů a mluvčích Charty 77 a členů Jazzové sekce se jeho pohřbu ve Vrchlabí zúčastnil i štáb západoněmecké veřejnoprávní televize ARD či zástupci velvyslanectví osmi západních zemí – například USA, Austrálie, Nizozemska či Velké Británie.

Reklama

Doporučované