Hlavní obsah

Černobylskou zakázanou zónu obsadily digitální sochy

Projekt není pouze smyslová záležitost. Autoři chtějí také upozornit na fake news a manipulaci s veřejným míněním.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Mezinárodní umělecká skupina vytvořila projekt ve městě Pripyat, které zničil Černobyl. To dosud leželo v zakázané zóně. Projekt se jmenuje ARTEFAKT. Jde o výstavu digitálních soch a světelných instalací. Po ukončení výstavy s ním autoři vyrazí do světa.

Článek

Ukrajinské město Pripyat po více než třiceti letech ožívá. Po výbuchu Černobylu leželo v zakázané zóně. Tým mezinárodních umělců do něj nyní umístil dílo s názvem ARTEFAKT. Jedná se o směs světelných instalací spojených s hudbou a digitální sochy. Autoři o projektu chtějí natočit dokument a vyrazit s ARTEFAKTem po světě.

Projekt není pouze smyslová záležitost. Autoři chtějí také upozornit na fake news a manipulaci s veřejným míněním.

„Publikum by mělo přemýšlet nad tím, kde je pravda. Když divák zaznamená nějakou informaci, musí odhalit, odkud se vzala. O čem je a jaké může mít následky,” říká členka kreativního týmu Svitlana Korshunova.

Černobyl.Video: Honza Mikulka, Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Instalace je interaktivní. Diváci jí mohou díky internetu pokládat otázky. Hudbu k ARTEFAKTu složil francouzský producent Cristopher Hetier ve spolupráci s ukrajinským umělcem, který si říká RASSVET. Heiter se při psaní hudby inspiroval legendárním filmem Stalker od Andreje Tarkovského.

Ve městě Pripyat žilo kdysi 49 000 obyvatel. Kromě škol a velkého nemocničního komplexu se zde nacházela i široká prosperující komunita, kterou tvořili zaměstnanci Černobylu. Po výbuchu jaderné elektrárny v roce 1986 se zničený Pripyat dostal do zakázané zóny. Stejně jako dalším oblastem Ukrajiny se i jemu přezdívá město duchů.

Černobyl vybouchl 26. dubna v roce 1986. Jedná se o doposud nejzávažnější havárii v historii jaderné energetiky. Elektrárna vybouchla na dvakrát. První exploze odhodila víko reaktoru o hmotnosti 1000 tun a potrhala chladicí potrubí. Druhý výbuch měl sílu, jakou by způsobilo asi 10 tun TNT.

Požár, který následoval, pomohl k rozptýlení radioaktivního materiálu a kontaminaci okolí. Vznikl také radioaktivní mrak. Ten zasáhl západní část Sovětského svazu, východní Evropu a Skandinávii.

Reklama

Související témata:

Doporučované