Hlavní obsah

Černohorci zažalovali kvůli skládkám čínského stavitele dálnic

Černohorci se bouří proti čínské stavební firmě.Video: Milan Šíma RFE/RL

 

Reklama

Obyvatelé Černé Hory zažalovali čínskou stavební firmu za devastaci životního prostředí, ke kterému údajně došlo při výstavbě nové dálnice. Obavy vyjádřilo i UNESCO s ohledem na dopad na místní řeku Taru. A stěžují si i zemědělci.

Článek

„Oni vyhazují materiál na skládku. My jsme jim dovolili to dělat, ale jen do určité výšky a s dohodou, že to pak odvezou pryč a že toto území pak zakryjí půdou, takže bychom tam pak měli louku jako předtím, ornou půdu, kterou bychom mohli zase využívat a žít z ní,“ říká jeden z farmářů.

Soused tohoto muže ale říká, že jeho se nikdo na nic nezeptal. „Já jsem nikdy v životě nesouhlasil ani s nějakým jednáním.“

Místní lidé podali na čínskou firmu žalobu. I Evropská komise vyzvala Černou Horu, aby se snažila zabránit škodám. „Tady musí existovat nějaká zodpovědnost – myslím trestní zodpovědnost, protože my mluvíme o zločinu proti životnímu prostředí,“ říká jeden z místních obyvatel.

Reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu, je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten se vysílá v premiéře na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu pak najdete na tomto odkazu.

Reklama

Doporučované