Hlavní obsah

„Černoši jsou hloupí, aby mě volili.“ Americký prezident Trump podle svého bývalého advokáta často mluvil rasisticky

Trump dělal rasistické poznámky na účet lidí černé pleti, svěřil se jeho bývalý právník Cohen.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump se podle svého bývalého osobního právníka Michaela Cohena v jejich soukromých konverzacích vyjadřoval rasisticky vůči lidem černé pleti. Uvedl to v rozhovoru pro magazín Vanity Fair.

Článek

Prezidentův bývalý právník Michael Cohen uvedl v pátečním interview pro kulturní měsíčník celkem čtyři případy soukromých konverzací s americkým prezidentem, ve kterých Trump mluvil urážlivě o lidech černé pleti. Bílý dům na výzvu Vanity Fair o vyjádření k uvedeným okolnostem neodpověděl.

Autentičnost rozhovoru a níže zmíněných detailů ověřil zdroj CNN z Cohenova blízkého okolí. Televize rovněž oslovila okolí amerického prezidenta. Ani na tuto žádost však úřad nijak nereagoval.

Trumpův krutý fór na Mandelu i na vlastní voliče

Rasistickou poznámku si Donald Trump neodpustil například při jedné z jejich společných cest do Chicaga.

„Jeli jsme z letiště na hotel a zrovna jsme projížděli poměrně drsnější čtvrtí,” říká Cohen v rozhovoru.  „Trump to komentoval se slovy, že takhle mohou žít akorát tak černoši,” dodává právník.

Jinou urážlivou poznámku měl při další soukromé konverzaci s Cohenem také k afromamerickému účastníkovi první série reality show The Apprentice, kterou Trump v roce produkoval a uváděl. Prý ho „za žádných okolností” nemohl nechat soutěž vyhrát.

Když pak v prosinci roku 2013 zemřel jihoafrický politik Nelson Mandela, měl Donald Trump říct: „Jmenuj jednu zemi vedenou černochem, který není kr***n. Jmenuj jedno město.”

V roce 2016 sledoval Cohen s tehdy ještě prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem jeden z jeho předvolebních mítinků ve zpětném televizním přenosu.

„Řekl jsem mu, že to tam vypadá docela bledě. Odvětil mi 'to protože černoši jsou moc hloupí na to, aby mě volili,” dodává Michael Cohen v rozhovoru pro Vanity Fair.

Cohen lituje, že neodešel dřív

Michael Cohen pro magazín rovněž řekl, že měl být v té době lepším člověkem a jako Trumpův právník skončit už tehdy, když slyšel tyto jeho rasistické komentáře.

Pro Donalda Trumpa přestal Michael Cohen pracovat v květnu roku 2018. Měsíc předtím zahájil úřad FBI vyšetřování jeho osoby kvůli finančním podvodům.

V srpnu se prezidentův bývalý osobní advokát přiznal k porušení zákonů v osmi bodech, včetně daňových úniků a porušení zákona o financování volební kampaně. To se týkalo jeho snahy zaplatit dvěma ženám za mlčení o jejich údajném románku s Trumpem. Rozsudek ho čeká 12. prosince.

V současnosti Cohen spolupracuje se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který rozplétá roli Ruska v amerických volbách.

Reklama

Doporučované