Hlavní obsah

Černý kůň polských voleb. Nová liberální strana láká voliče

Do polských parlamentních voleb vstupuje nová strana Jaro.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Do podzimních parlamentních voleb v Polsku vstupuje nová liberální strana Jaro. V průzkumech se umístila za vládnoucí stranou Právo a spravedlnost a opoziční Občanskou platformou jako třetí. Ve svém programu se chce zaměřit třeba na rovnost mužů a žen v odměňování nebo na otázku interrupcí a uznání homosexuálních párů.

Článek

Nová polská politická strana Jaro, kterou bývalý poslanec a starosta Robert Biedroń představil minulou neděli, obsadila v nejnovějším průzkumu veřejného mínění třetí místo. Stojí tak hned za vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) a hlavní opoziční formací Občanská platforma (PO). Podle agentury Reuters tento výsledek ukazuje, že vznik nového subjektu může vládní straně zkomplikovat cestu k druhému volebnímu vítězství. Z průzkumu ovšem zároveň vyplývá, že Jaro odebírá hlasy hlavně stávající opozici.

Nová strana v průzkumu soukromé stanice TVN získala podporu 14 % respondentů. Vládní PiS měla 29 %, opoziční PO 20 %. Výmluvné ale je, že zatímco vládní strana má oproti předešlému průzkumu jen o jedno procento méně, hlavní opoziční formace ztratila plných pět procent. Jaro své podporovatele loví především v opozičních vodách a může tak přispět k dalšímu rozdrobení opozice.

Zároveň ale na polské politické scéně vzniká subjekt, který může podle agentury Reuters zmobilizovat proevropské středové voliče, kterým politika současné vlády nevyhovuje. To by mohlo mít dopad na volební účast, která je v Polsku tradičně nízká. Zemi čekají příští parlamentní volby letos na podzim.

Biedroń, bývalý oblíbený starosta severopolského Slupsku, staví program své nové strany na liberálních hodnotách. Slibuje mimo jiné důrazné oddělení církve a státu, odstranit rozdíly v odměňování žen a mužů, jednodušší přístup k možnosti podstoupit interrupci, uznání homosexuálních vztahů a řadu dalších velkorysých opatření v sociální oblasti.

Reklama

Doporučované