Hlavní obsah

Černý scénář pro Česko: Premiér za dveřmi při jednání o evropských penězích

Reportéři Seznamu: Ovlivní ostré útoky českého premiéra na evropské auditory další vývoj kolem dotací pro Agrofert?Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Jak v zahraničí vnímají kauzu Andreje Babiše? „Hroutí se jeho dosud slušné renomé,“ říká šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

Článek

Audit je neprofesionální, plný chyb. Je to útok na Českou republiku. To je jen část reakcí Andreje Babiše na předběžnou zprávu bruselských kontrolorů, kteří posuzovali, zda je český premiér ve střetu zájmů. A došli k závěru, že ano. A navíc našli chyby v systému rozdělování dotací. Česko tak podle nich má vrátit stamiliony korun do evropského rozpočtu, které byly vyplaceny koncernu Agrofert.

Ovlivní ostré výroky českého předsedy vlády jednání o finální podobě zprávy? „Úředníci Evropské komise jsou profesionálové. Neměli by reagovat na podobná prohlášení a posuzovat jen předložené námitky české strany,“ míní expert Seznamu na zahraniční politiku Jiří Hošek.

Dopady ovšem dosavadní výsledky prověrky vyplácených dotací podle něj budou mít. „Samozřejmě naši partneři v Evropské unii vnímají celou kauzu. A ta poškozuje dosud slušné renomé Andreje Babiše v Evropě,“ doplňuje Hošek s tím, že se to může projevit při jednáních o unijním rozpočtu na příští roky.

Pomalu totiž končí sedmiletý rozpočet Evropské unie na roky 2014 až 2020. A premiéři a hlavy států budou nyní dojednávat, kam poputují miliardy eur v dalších sedmi letech. „Nejčernější scénář je, že by český premiér musel kvůli svému střetu zájmů za dveře, podobně jako musela při některých debatách o brexitu končící britská premiérka Theresa Mayová. Zatím snad ale v tak svízelné situaci nejsme,“ říká Hošek.

Podrobnosti o zahraničním pohledu na českou kauzu obsahuje video v úvodu článku.

Reportáž je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží každé druhé pondělí od 20:30 na Televizi Seznam. Celý díl si také můžete pustit v odkazu výše.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované