Hlavní obsah

Čertům uhranuly zapovězené Brdy. Zahraniční filmaři míří nejčastěji do Prahy

Foto: Seznam Zprávy

Čertí babička Jiřina Bohdalová a Záprtek v podání Jiřího Mádla pobíhali v pohádce Láska rohatá po Brdech. Tamní lesy lákají turisty zvlášť po otevření bývalého vojenského újezdu.

Reklama

Zahraniční štáby strávily v Česku na tisíc natáčecích dní.

Článek

Úspěch filmu je velká alchymie. Začíná to dobrým scénářem, správným obsazením a velkou roli hrají i kulisy, do nichž je příběh zasazen. Výběru lokace věnují filmové štáby někdy i měsíce. Zvlášť když hledají něco neotřelého.

To je třeba případ filmové pohádky Láska rohatá, v jejímž netradičním příběhu se zamiluje čert Záprtek do služky Aničky, která pro svou milostpaní má opatřit „zlatý voči“. Vidět ji můžete dnes na ČT 1 od 20:05. Režisér Hynek Bočan se tak po letech vrátil k čertovské tematice. Ke klasice se už řadí jeho S čerty nejsou žerty. Pro novodobější pojetí pekla si vybral brdské lesy. Bývalý vojenský újezd byl neokoukaný právě proto, že armáda jej měla obehnaný plotem a vstup byl zakázán.

Už ten samotný „pel“ dříve zakázaného láká turisty. Jak ale vědí v jiných místech, kde se filmaři na čas usadili, pečeť filmového místa přiláká další.

Třeba takový Liberec. V loňském roce se dokonce převlékal za Prahu, když v něm točili pokračování Spider-Mana. Kromě toho hostil štáby mysteriózního seriálu Carnival Row nebo historické série World on Fire.

O filmové štáby se v Liberci stará například Pavlína Sochrová z Liberec Film Office. Ta v rozhovoru pro Liberecké zprávy připomíná i fakt, že filmy do kraje přilákají turisty. „Filmová turistika je velký fenomén. Navíc už ve chvíli, kdy na filmovém projektu pracujeme, vnímáme současně i linku cestovního ruchu. Vydáváme brožury, pořádáme komentované prohlídky po městě a podobně.“

Kromě přímých zisků, které lokaci z pobytu štábů plynou a mohou v případě zahraničních producentů dosahovat řádu milionů korun, si města a obce pochvalují i další plusy. Radnice se shodují, že být kulisou jim vydá za několik marketingových kampaní. A jako bonus filmaři opraví i nějakou tu památku. Když si totiž potřebují přizpůsobit vizuální podobu záběru, provedou rekonstrukci. Navíc pokud jsou s natáčením spokojeni, odvděčí se třeba i tím, že přispějí na místní charitu, připomíná Sochrová.

Anketa

Hledání nových míst a záběrů jen za loňský rok přivedlo do České republiky zahraniční filmaře, kteří v krajině i ateliérech strávili více než 1 000 natáčecích dnů a utratili zde téměř pět miliard korun. Státní fond kinematografie vyhradil na pobídky pro zahraniční projekty pro letošní rok 800 milionů korun, které však stejně nestačily, a v půlce roku tak muselo být přijímání nových projektů zastaveno.

Pořád platí, že nejvyhledávanějším místem je Praha. Občas se „převléká“ za jiná města, jako třeba v teenagerovské komedii Eurotrip, nebo ve fantasy Van Helsing. Svůj debut v roli Jamese Bonda si zde zahrál Daniel Craig v Casinu Royale, Tom Cruise zase v sérii Mission: Impossible ukázal pražské památky lépe než leckterý průvodce. V roce 2018 se pak stala dějištěm natáčení již zmíněného Spider-Mana z produkce Marvelu. Karlův most tak vidí divák již v traileru na snímek, který je podle tržeb přesahujících už miliardu dolarů nejúspěšnějším z pavoučí série.

O Česko je velký zájem nejen pro natáčení filmů a seriálů. Již několik let se například pravidelně v reklamách Applu objevují scény natočené právě u nás. Když například tato kalifornská společnost s nakouslým jablkem představila svůj telefon iPhone XR, v reklamě účinkovalo Národní divadlo. A když před pár lety firma propagovala nový iPhone 7, vyrazila do libochovického zámku u Ústí nad Labem, aby zde natočila spot Romeo a Julie.

A nezůstává jen u reklam. Českou republiku rád ke svým videím využívá raper Kanye West, pražská panoramata jsou k vidění ke klipům písní No Church in the Wild nebo Diamonds from Sierra Leone. V Česku se natáčel i jeho krátký film Runaway, ve kterém si dokonce zahrál unikátní český sporťák MTX Tatra V8.

Reklama

Související témata:

Doporučované