Hlavní obsah

Červencová stávka řidičů londýnského metra může zkomplikovat protesty proti Trumpovi

V červenci plánují v Londýně demonstrovat řidiči metra i odpůrci Donalda Trumpa.Video: AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Na 13. července plánují londýnské dopravní odbory stávku řidičů jedné z frekventovaných linek metra. Ve stejnou dobu však budou v centru města tisíce odpůrců Donalda Trumpa.

Článek

Část řidičů londýnského metra bude 13. července, v den návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, stávkovat. Podle železničních, námořních a dopravních odborů vyjdou řidiči pracující na frekventované lince Piccadilly do ulic kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám. Stávka bude podle zpravodajského serveru The Independent vícedenní, trvat má od 11. do 14. července.

„Na lince Piccadilly se několik let opakovaně vyskytují problémy, které vedou k roztržkám, a selhání vedení londýnského metra v řešení situace překročilo únosnou mez. To je důvod, proč nemáme jinou možnost, než vyhlásit stávku,“ uvedl v prohlášení odborů generální tajemník Mick Cash. Spor se týká mimo jiné nedostatku zaměstnanců a stárnoucího vozového parku linky.

Kromě řidičů metra budou ve stejnou dobu v Londýně protestovat tisíce odpůrců Trumpa, který se má během jednodenní pracovní návštěvy setkat s královnou Alžbětou II. a premiérkou Theresou Mayovou. Demonstranti například plánují nad město vypustit šestimetrový balon znázorňující amerického prezidenta jako malé dítě.

Oba dva protesty spolu mohou kolidovat, protože stávka zkomplikuje dopravu demonstrantů po městě. Linku Piccadilly denně využívá půl milionu lidí. Spojuje centrum Londýna s letištěm Heathrow.

Americký velvyslanec v Londýně Woody Johnson uvedl, že Trump od návštěvy Londýna navzdory plánovaným protestům neupustí. Demonstrace podle něj prezidenta s hroší kůží nemůžou odradit. „Určitě do Londýna přijede,“ uvedl Johnson v březnu.

Reklama

Doporučované