Hlavní obsah

Červencový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři, zasíláme vám červencové číslo Zpravodaje Sherlock Senior. Tentokrát má tři části: aktuální přehled fake news a hoaxů, vysvětlení základních pojmů a a zajímavosti, které vám mohly uniknout.

Aktuální hoaxy: Migranti šíří koronavirus, genocida bílých farmářů v Jihoafrické republice a ve slovenské škole vraždil Rom

Při testování na covid-19 je vám instalován mikročip

Na internetu se objevila další šílená informace. Podle ní je pacientovi v rámci testování na covid-19 instalován do nosu mikročip. Výtěrová souprava je údajně zaváděna tak hluboko do nosu proto, aby nebylo možné čip odstranit. Podle vedoucí oddělení odběrových míst Libuše Vítkové je ale důvod jiný. Výtěr spočívá v tom, že se speciální tyčinka zasune do zadní části nosu a tam se musí malinko ohnout. Nosohltan je stěžejní místo, protože se v něm zachytává nejvíce virů. Výtěr z nosohltanu je velice nepříjemný, ale není bolestivý.

Migranti šíří koronavirus pliváním na policisty

Internetem se šíří zprávy o tom, jak nakažení migranti plivou na policisty, aby je nakazili koronavirem. U těchto zpráv dokonce ani nechybí odkazy na relevantní belgická, rakouská či francouzská média. Dezinformátoři se ale spoléhají na skutečnost, že si lidé články nepřečtou, protože neumějí francouzsky nebo německy. Ve zprávách totiž není uvedeno, že se jedná o nakažené, a už vůbec ne to, že jsou to migranti.

Děti cizinců v Německu napadají žáky, ve školách proto staví pro učitele oddělené kóje

Velkou pozornost si získalo svědectví o stavbě školy v Německu. Stavba je zajímavá tím, že má oddělené kóje, ze kterých učitelé komunikují se žáky prostřednictvím mikrofonu. Důvodem stavby bylo údajně časté napadání učitelů žáky z řad cizinců. Podle německého ministerstva školství jsou sice na zvláště problematických školách přítomny bezpečnostní agentury, ale chybí informace, že by rostl počet útoků na učitele.

V Jihoafrické republice probíhá genocida bílých farmářů

Jako protiváha černošských protestů v USA se velmi často objevují informace o genocidě bílých farmářů v Jihoafrické republice. Údaje zveřejněné jihoafrickou vládou před dvěma lety sice ukázaly, že počet útoků na farmy mezi lety 2012 a 2018 vzrostl, ale počet vražd se ve stejném období snížil. Policejní statistiky navíc ukazují, že míra vražd v zemědělských podnicích klesla v roce 2018 na nejnižší úroveň za posledních dvacet let. Hlavními motivy útoků jsou pak loupeže.

Za smrtí Jaroslava Kubery i čínského velvyslance v Izraeli stojí tajná pistole střílející ledové šipky

Nekontrolovatelně se šíří konspirační teorie, která spojuje úmrtí čínského velvyslance Du Weie v Izraeli a bývalého předsedy Senátu ČR Jaroslava Kubery. Oba prý byli zavražděni tajnou americkou zbraní zvanou „heart attack gun“, která střílí ledové šipky a způsobuje srdeční infarkt, čímž následně znemožňuje zjistit skutečnou příčinu úmrtí. Jediným zdrojem je konspirační video, ale v oficiálních dokumentech nebo na seriózních zpravodajských webech o zbrani není žádná zmínka.

Čeští zpravodajci upozorňují na propojení Milionu chvilek se Sudetoněmeckým landsmanšaftem

Řetězovými e-maily se šíří informace, že spolek Milion chvilek je propojen se Sudetoněmeckým landsmanšaftem a že tyto dva subjekty mají stejné zájmy. Údajně před tímto propojením varují i české bezpečnostní služby. V e-mailu je také uvedeno, že informace zaslali redakci lidé z bezpečnostních složek státu, které propojení odhalily. Redakce je však bezejmenná a zároveň žádné bezpečnostní složky na propojení Milionu chvilek se Sudetoněmeckým landsmanšaftem neupozorňují. V českém prostředí je sudetoněmecká otázka či Benešovy dekrety stále citlivým tématem. Pokud tedy chcete někoho očernit, je poukázání na propojení s potomky sudetských Němců sázkou na jistotu.

Útočník ve Vrútkách byl Rom

Z USA známe útočníky ve školách, kteří střílí po žácích a učitelích. O to bylo větší mrazení, když jsme se dozvěděli o útoku nožem ve škole ve slovenských Vrútkách. Velmi rychle se však rozšířila dezinformace, že útočník byl Rom. To ovšem slovenští vyšetřovatelé popřeli.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) podvádí s fotografiemi z Marsu

Na sociálních sítích se znovu šíří obrázek, který má dokazovat podvod Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ten prý předkládá lidem fotografie z planety Mars, ačkoli se ve skutečnosti jedná o obrázky ze Země. Na zmíněné fotografii je doopravdy vyfotografována oblast Wadi Rum v Jordánsku. NASA však tento snímek nikdy nepředkládala jako fotografii z planety Mars.

Neriskuj! Jan Rosák pomáhá seniorům s mediální gramotností

Co je vyvážená zpráva, čeho si máme všímat na fotografiích nebo co je podstatou zpravodajství. To jsou příklady témat, která řeší Jan Rosák se soutěžícími v šestnáctiminutovém vzdělávacím klipu, který připomíná pořad Riskuj. Pořad Neriskuj! můžete sledovat zde.

Témata z mediálního vzdělávání: Co je hoax, fake news, dezinformace a propaganda

Hoax

Hoax je poplašná negativní zpráva, která se šíří virálně (prostřednictvím sociálních sítí) či řetězově (prostřednictvím e-mailů). Hoax je často doplněn výzvou k dalšímu sdílení či vyzývá k nějaké akci.

Fake news

Fake news je výmysl bez reálného základu. Fake news je např. informace, že americká ambasáda distribuovala červené karty při demonstraci proti prezidentovi republiky.

Dezinformace

Je informace s pravdivým základem, ale je vložena do odlišného kontextu či z kontextu vytržena. Například: „Chlapci jsou hloupější než dívky, protože mají horší známky ve škole.“ Základ zprávy je pravdivý, dívky skutečně vykazují lepší známky. Zpráva ale ignoruje způsob hodnocení, typy škol, stupeň vzdělání apod. Navíc známky nejsou o chytrosti.

Propaganda

Základ slova pochází z latiny (propagare = rozhlašovat, rozšiřovat, rozmnožovat). Propaganda je vnímána jako rozšiřování názorů a informací za účelem vyvolání určitých postojů nebo jednání. První úřad za účelem šíření propagandy byl Sacra congregatio de propaganda fide (tj. Posvátná kongregace pro šíření víry), založený v roce 1622. Cílem bylo oslabit reformaci v Evropě a šíření katolické víry mezi obyvateli v koloniích. Slovo propaganda mělo původně pozitivní význam, jinak by si jej nedal Joseph Goebbels do názvu svého ministerstva. Již během druhé světové války si však výraz propaganda získal negativní konotaci, proto v roce 1945 poválečná československá vláda použila jiný název a založila ministerstvo informací, které se mělo zabývat „osvětovou a kulturní politikou“. Prvním ministrem byl komunista Václav Kopecký.

Může vás zajímat

Kdo je rizikový

Kolika a kterým lidem hrozí při nákaze koronavirem těžký průběh onemocnění, nebo dokonce úmrtí? Podle nového modelu zdravotnických statistiků se rizikový průběh nemoci týká čtyř procent české populace. U seniorů to je každý pátý. Zároveň platí, že více náchylní k nákaze jsou muži než ženy a jako výrazně rizikový faktor působí chronická onemocnění.

Princ Philip oslavil 99. narozeniny

Manžel anglické a skotské královny Alžběty II. princ Philip, vévoda z Edinburghu oslavil 10. června 99 let. Jeho manželka Alžběta oslavila letos v dubnu 94 let. Doporučujeme přečíst si text znalce všeho britského Jiřího Hoška.

Lidé s krevní skupinou 0 jsou méně náchylní

Lidé s krevní skupinou 0 jsou méně náchylní k nákaze koronavirem. Tvrdí to experti z firmy 23andMe, která se specializuje na genetické testy. Z analýzy 750 000 vzorků vyplývá, že nákaza koronavirem je u lidí s krevní skupinou 0 nižší zhruba o desetinu až pětinu. Spojitost krevní skupiny a koronaviru potvrdilo už vícero studií.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu. V tuto chvíli potvrzujeme mediální vzdělávání v Českých Budějovicích ve dnech 23. a 24. září, v Praze v sídle Seznamu ve dnech 13.–16. října a v Hradci Králové ve dnech 18. a 19. listopadu. Pro mediální vzdělávání v Českých Budějovicích se můžete hlásit zde, pro Prahu zde a pro Hradec Králové zde.

Reklama

Doporučované