Hlavní obsah

Červené lucerny v Amsterdamu se přesunou na kraj města do erotického centra

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Amsterdam postupně zmenšuje slavnou čtvrť červených luceren a odkrývá nové plány na „vyčištění“ historického města. Vzniknout by mělo pětipodlažní erotické centrum.

Článek

Čtvrť červených luceren a pravděpodobně jedna z nejznámějších čtvrtí Evropy se přesune ze svého obvyklého místa do pět pater vysokého erotického centra o rozloze přibližně 5 000 metrů čtverečních. Budova se bude nacházet mimo město a v jejích prostorách vznikne 100 malých soukromých místností, dva bary i striptýzový klub.

Podrobné plány na erotické centrum podle britského listu The Guardian předložila radě města starostka Femke Halsemaová v propracovaném dokumentu. Amsterdam tak prý momentálně pro daný podnik hledá obchodního partnera a nizozemský list Het Parool uvádí, že pro vybudování nového centra je aktuálně zvažováno téměř deset možných lokalit.

Prvotní zelenou ohledně plánů se čtvrtí dostala Halsemaová v lednu tohoto roku, když radní odsouhlasili návrh na zhasnutí velkého počtu červeně zářících oken. Již tehdy bylo stanoveno přesunutí turistické destinace do oblasti mimo centrum města. Motivací starostky, která svou funkci získala v roce 2018, prý bylo zlepšení podmínek pro ve čtvrti pracující prostitutky a „vyčištění“ historického centra od příliš velkého počtu nevěstinců.

Už s prvním předložením plánu se však zvedla vlna nevole, která dala vzniknout lobbistické skupině Red Light United. Ta tvrdila, že většina z oslovených prostitutek chce i nadále pracovat v oknech čtvrti červených luceren. Jednou z překážek a obav byla pro sexuální pracovnice ztráta zákazníků a padla také zřejmě ironická otázka, zda starostka bude organizovat prohlídky i na okraj města, kde by erotické centrum mohlo vzniknout.

„Když procházíte těmi velmi úzkými uličkami, vidíte před okny obrovské davy turistů, kteří fotografují cizí ženy, jež jsou zranitelné, a smějí se jim,“ uvedla minulý rok pro The Guardian Halsemaová během vysvětlování své vize pro reformu proslulé čtvrti. „Jako žena nemohu přijmout tento druh ponížení žen. Nemohu to přijmout. Je to proti všem ženským právům,“ dodala.

Jedním z dalších návrhů starostky je i omezení prodeje konopí v tamních kavárnách, tzv. coffee shopech. To se však zatím setkalo s pochybnostmi týkajícími se obav o přesunutí obchodu do amsterdamských ulic.

Reklama

Související témata:

Doporučované