Hlavní obsah

Červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření

Foto: Profimedia.cz

Hasiči bojují s požáry v Řecku letos v červenci.

Reklama

Rekordní hodnoty zaznamenali vědci při měření průměrné teploty za letošní červenec.

Článek

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se stal uplynulý červenec nejteplejším měsícem v historii měření.

NOAA ve své zprávě uvádí, že průměrná teplota země a mořské hladiny se navýšila v červenci o 0,93 stupně Celsia oproti 15,8 stupně Celsia, které představují průměr za 20. století. Jedná se tak o nejvyšší naměřenou hodnotu ve 142leté trvající historii měření.

Podle expertů se tak děje především kvůli globálním změnám klimatu. NOAA dále zdůrazňuje, že na základě analýzy dlouhodobých dat je proto „důvod k obavám“. „V tomto případě je první místo to nejhorší,“ okomentoval výsledky lídr NOAA Rick Spinrad v prohlášení.

Rekordní teploty země a mořské hladiny zaznamenala v červenci i severní polokoule. Teploty zde překonaly rekord z roku 2012 a vystoupaly o „bezprecedentního“ 1,54 stupně Celsia oproti průměru. Vysoké teploty sužují i Evropu. Podle dat NOAA kontinent zažil druhý nejteplejší červenec v historii.

Nejhorší je situace v jižní Evropě, kde padají i v těchto dnech tropické teplotní rekordy. To přispívá i k častější tvorbě rozsáhlých požárů, které v současnosti sužují například Řecko, Albánii či Turecko.

Zpráva vychází několik dnů po zveřejnění rozsáhlého reportu vědců pod vlajkou OSN, který apeluje na státy světa, aby v otázce ochrany klimatu jednaly razantněji a rychleji, pokud chtějí odvrátit katastrofu. Mezinárodní panel pro klimatickou změnu (IPCC) uvedl, že za oteplování atmosféry, oceánů a půdy může lidská činnost a volá po nutném snížení emisí v co nejrychlejší době. Tématu jsme se věnovali v článku zde.

Reklama

Doporučované