Hlavní obsah

Červenobílá derniéra v Lize mistrů. Slavia chce uspět v dortmundském pekle

Slavii Praha čeká v Dortmundu rozlučka s Ligou mistrů.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šestkrát a dost. Fotbalisté pražské Slavie dnes večer nastoupí ke svému poslednímu utkání Ligy mistrů v této sezoně. Na jejich čtvrtém místě ve skupině už dnešní zápas nic nezmění, proti Borussii Dortmund si ale zahrají před diváckou kulisou, která patří k nejlepším v Evropě. „Je to magické místo,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Slavii čeká poslední zápas v základní skupině Ligy mistrů, se dvěma body už ji z posledního místa nezvedne ani výhra. Přesto se za své působení v milionářské soutěži nemusí vůbec stydět a uvolněná atmosféra bez břemene bezpodmínečného vítězství může Pražanům jen pomoct.

Pro domácí je naopak výsledek klíčový. Aby se dostali na postupové druhé místo, potřebují uhrát více bodů, než kolik získá Inter Milán doma s Barcelonou. A protože se zápasy hrají současně, nezbývá Dortmundu než vyhrát a držet si palce. Slávisté jsou proto připraveni z nervozity domácích vytěžit maximum.

„Když se vylosovala skupina, tak nás brali všichni jako outsidery. To, že nemůžeme postoupit, nás moc mrzí, ale myslím, že všichni jsme Slavii za těch pět zápasů vydobyli velký respekt v celé Evropě. Na to chceme dnes navázat,“ říká záložník Tomáš Souček, jeden ze tří gólových střelců Slavie v milionářské soutěži.

„Víme, kde a s kým hrajeme, ale budeme hrát stejně jako pokaždé. Budeme se snažit o ofenzivní hru, šance, hezké momenty a hlavně o góly,“ doplňuje ho kouč Jindřich Trpišovský.

Pro svůj poslední zápas si Pražené nemohli vybrat lepší kulisu. Signal Iduna Park možná mezi fanoušky nerezonuje tolik jako Camp Nou nebo San Siro, zaplněné černožluté tribuny ale umějí vytvořit kulisu, o které se říká, že je nejlepší v celé Evropě.

Monstrózní dortmundský stánek pojme na zápasy Bundesligy až 80 tisíc diváků, jejichž unikátní chorea skrze sociální sítě a televizní obrazovky poutají pozornost celého světa. Kapacita Signal Iduna Parku je sice na zápasy Ligy mistrů snížena na 65 tisíc, i tak se ale jedná o největší stadion ve fotbalem posedlém Německu.

„Na atmosféru se strašně těším. Věřím, že se nám během zápasu nerozklepou kolena, ale naopak nám díky tomu, že si můžeme zahrát na takovém krásném stadionu, stoupne sebevědomí a pomůže nám to,“ doufá Tomáš Souček.

Superlativy v souvislosti s dortmundskými ochozy pochopitelně nešetří ani Jindřich Trpišovský, velký fanoušek Jürgena Kloppa, tedy kouče, který před pár lety vytáhl Dortmund až do finále Ligy mistrů. „Pro mě je to magické místo a jsem strašně šťastný, že tu mohu být,“ říká Trpišovský. „Je to věc, na kterou se musí každý hráč, trenér, novinář nebo kustod těšit. Pětadvacet let jsem to tady vídal jen v televizi, takže jsem si vždy přál to zažít.“

Ve prospěch Slavie mluví ještě jeden argument. Na Sinobo Stadium ji možná domácí atmosféra svazovala, oba body tak získala na hřištích soupeřů. Proto je připravena znovu šokovat.

„Když vás berou vážně týmy v Champions League a konkrétně ty, které máme ve skupině, tak je to přesně to, proč jsme to před dvěma lety začali všichni v klubu dělat,“ uzavírá pyšně Jindřich Trpišovský.

Podívejte se, jaká atmosféra dnes večer slávisty v Dortmundu čeká:

Reklama

Doporučované