Hlavní obsah

Červený kříž snižuje svou přítomnost v Afghánistánu. Kvůli častým útokům své zaměstnance

Červený kříž snižuje svou přítomnost v Afghánistánu. Důvodem jsou časté útoky na zaměstnance organizace.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) dnes oznámil, že radikálně omezuje svou činnost v Afghánistánu. Důvodem jsou útoky, při nichž bylo v letošním roce zabito sedm zaměstnanců organizace. Podle mluvčího MVČK Thomase Glasse Červený kříž uzavírá své pobočky v severoafghánských provinciích Kunduz a Farjáb. Kromě toho se výrazně sníží počet pracovníků Červeného kříže v severní provincii Balch.

Článek

Červený kříž působí v Afghánistánu více než třicet let a vede zde čtvrtý největší humanitární program. Agentura Reuters uvedla, že oznámení svědčí o zhoršujících se podmínkách pro působení humanitárních organizací v Afghánistánu. Mezinárodní výbor Červeného kříže měl doposud v Afghánistánu téměř dva tisíce pracovníků. Neuvedl však, kolika zaměstnanců se rozhodnutí bude týkat.

Organizace již v únoru omezila své operace poté, co šest pracovníků Červeného kříže zahynulo při útoku na konvoj s humanitární pomocí na severu Afghánistánu. Minulý měsíc zase pacient v severoafghánském městě Mazáre Šaríf, které je metropolí provincie Balch, zastřelil španělskou fyzioterapeutku pracující pro Červený kříž.

V uplynulém roce byli navíc čtyři zaměstnanci Červeného kříže uneseni. Podle odhadů americké armády má afghánská vláda pod kontrolou jen 60 procent území Afghánistánu a zbytek ovládají islamisté z řad Tálibánu a dalších povstaleckých skupin nebo o tato území bojují.

„Nemáme jinou možnost než razantně omezit naši přítomnost v Afghánistánu,“ prohlásila šéfka tamní mise Monica Zanarelliová. Zdůraznila, že MVČK Afghánistán neopouští, je ale podle ní nutné přehodnotit působení organizace v této zemi. Aby se zabránilo dalším ztrátám. Podle mluvčího Glasse má zůstat v Afghánistánu otevřených devět poboček.

Americké letouny letos shodily v Afghánistánu téměř 2500 bomb, což je nejvíce od roku 2012.

Reklama

Související témata:

Doporučované