Hlavní obsah

Červnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V první části je uveden přehled aktuálních hoaxů a v druhé části ukážeme, jak lze dohledat vlastníka médiína. V závěru připomeneme nové termíny bezplatných online kurzů Sherlock Senior.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

dostáváte červnový Zpravodaj Sherlock Senior. V první části najdete přehled aktuálních hoaxů a v druhé vám poradíme, jak najít vlastníka médií. V závěru pak najdete informace týkající se aktuálního dění, které vám mohly uniknout. Zároveň připomínáme: Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Japonci se nechtějí očkovat a mnichovská katedrála se má stát mešitou

Běloruský novinář Pratasevič je neonacista

Když v neděli 23. května donutila běloruská stíhačka přistát v Minsku letadlo na pravidelné lince z Atén do litevského Vilniusu, začali všichni řešit, kdo je Raman Pratasevič. Přece jen osobnost, kvůli které běloruský režim riskuje obrovský mezinárodní skandál, stojí za pozornost. Ruský portál Pravda označil šestadvacetiletého blogera, spoluzakladatele informačního kanálu Nexta a pracovníka Svobodné Evropy za teroristu a médii i sociálními sítěmi se začaly šířit informace o jeho angažmá v batalionu Azov v oblasti východoukrajinského Donbasu. A zde vzniká prostor pro dezinformace: Víme, že Raman Pratasevič se nikdy netajil tím, že jakožto novinář pokrýval boje na Donbasu v rámci embedded journalism, tedy někdo, kdo je sice neozbrojený, ale často bývá chráněný neprůstřelnou vestou a helmou. Jediným důkazem je fotografie, kde je běloruský novinář v uniformě jednotek neonacistického Azovu. Identifikace probíhala pomocí softwaru, který shodu postavy na fotografii s Ramanem Pratasevičem nepotvrdil s uznatelnou přesností. Zároveň se všude uvádí, že informace o zapojení Ramana Prataseviče v jednotce Azov není potvrzena, což je ale to samé, jako že nebyla vyvrácena. Dále se objevila fotografie, kde Raman Pratasevič hajluje, ale když byly fotografie v roce 2016 zveřejněny poprvé, nebylo zde uvedeno, že se jedná o významného běloruského blogera, byť v té době již byl známý. Nicméně zakladatel Azovu Andrij Bileckij na svém blogu potvrdil, že Raman Pratasevič „skutečně spolu s Azovem a dalšími vojenskými jednotkami bojoval proti okupaci Ukrajiny. Byl s námi poblíž Širokina, kde byl zraněn. Jeho novinářskou zbraní však nebyl kulomet, ale slovo.“

Vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna způsobují Alzheimerovu nemoc

Spolek Rozalio upozornil na studii imunologa a virologa Johna Barthelowa Classena, podle které vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna zvyšují riziko prionového onemocnění, jako je amyotrofická laterální skleróza, frontotemporální lobární degenerace a Alzheimerova choroba. Zdrojem je portál vědeckých studií SciVision. Jedná se o tzv. open access magazín, kde může zveřejňovat své studie každý bez poplatků. Významné portály totiž zveřejňují studie za poplatek, který slouží k zaplacení recenzentům, kteří ověřují metodiku výzkumu a porovnávají je s jinými vydanými studiemi. Podobně jako SciVision funguje v lékařském prostředí medRxiv. Ten má však hned na úvodní stránce uvedeno: „Upozornění: Články jsou předběžné zprávy o výzkumech, které nejsou recenzovány. Nemělo by se na ně spoléhat jako na vodítko pro klinickou praxi nebo chování související se zdravím a neměly by být uváděny ve sdělovacích prostředcích jako zavedené informace.“ To ale nikde na webu SciVision uvedeno není. Důvěryhodně nepůsobí ani to, že jsou autoři vyzváni, aby své studie posílali na adresu scivisionpub@gmail.com, tedy na běžně dostupnou doménu Gmail. SciVision je zároveň na seznamu tzv. predátorských webů, které mají za cíl zvýšit publicitu v odborných časopisech kvůli přerozdělování peněz na vědu. Studii však označili za vadnou David Henry Gorski z Wayne State University School of Medicine, fakt-checkerka (ověřovatelka informací) Khaya Himmelman z Columbia Journalism School a Barnard College nebo Daniel Funke z podobně zaměřené organizace The Poynter Institute.

Mnichovská významná stavba Frauenkirche bude mešitou a Mnichov se má stát evropským centrem muslimů

Sociálními sítěmi i řetězovými e-maily se šíří video, dle kterého se má významná mnichovská katedrála Frauenkirche (jinak i Domkirche zu Unserer Lieben Frau) proměnit v mešitu. A nejen to, zbourá se i historická čtvrť a na jejím místě bude postavena kopie svatyně Kaaba z Mekky. Z čtvrti se tak stane „Malá Mekka“ a z Mnichova evropské centrum muslimů, kam se bude sjíždět na každoroční pouť až 300 000 věřících. Vše dohodla německá kancléřka Angela Merkel se Světovou muslimskou obcí. To, že taková organizace neexistuje, je jen detail. V německých ani mnichovských médií však není o tomto záměru žádná zmínka, dokonce o ničem takovém ani nereferuje Mnichovské fórum pro islám. Kdyby se ve videu neobjevila propagace Tomia Okamury, dalo by se i věřit, že se jedná o vtip. Bohužel mnoho lidí video šíří v domnění, že je to pravda.

Japonci se neočkují, protože jsou inteligentním národem

„Věříte, že Japonci jsou inteligentní a vzdělaní? Tak vězte, že se jich očkovalo jen 1 %.“ Takový výrok se objevil na sociálních sítích a různé jeho vizuální variace se objevily i v řetězových e-mailech. Je to ukázkový příklad dezinformace, tedy informace, která má pravdivý základ, ale je vytržena z kontextu. Japonsko je ze zemí G7 (G7 - neformální sdružení původně sedmi největších ekonomik světa ve složení Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Velká Británie a USA), která nejvíce zaostává v postupu vakcinace proti koronaviru. Na konci dubna byla proočkována jen 2 % populace. Nízká proočkovanost však není způsobena nezájmem, ale špatnou organizací. O problémech s vakcinací v Japonsku informovala i BBC a agentura Reuters.

Téma z mediálního vzdělávání: Nalezení vlastníka médií ​​​​​​​

Aktuálně se v řetězových e-mailech objevuje několikrát recyklovaný text o vlastnictví některých médií, jmenovitě o Seznam.cz, Novinky.cz, Stream.cz, a o vydavateli Blesku Czech Media Invest. U všech jmenovaných mediálních titulů je uveden jako majitel George Soros. Vlastníky médií lze vyhledat ve veřejných zdrojích a v obchodních rejstřících.

1. Veřejné zdroje

V České republice dlouhodobě sleduje vlastnické změny portál www.mediaguru.cz. Poslední zpráva vyšla vloni v říjnu. Zde zjistíme, že majitelem Seznam.cz je jeho zakladatel Ivo Lukačovič. Ten ovládá Seznam.cz přes svou společnost Helifreak Limited. Dle infografiky společnost Seznam.cz drží 33,6 % ve společnosti Borgis, která vydává deník Právo. Při návštěvě portálu www.novinky.cz lze v dolní části najít tiráž. Když si na ni kliknete, je uvedena jako provozovatel společnost Borgis a.s. Infografika je tedy v tomto případě nepřesná, když jsou www.novinky.cz v levém sloupci uvedeny přímo pod společností Seznam.cz.

Czech Media Invest je podle portálu www.mediaguru.cz ve vlastnictví Daniela Křetínského (50 %), Patrika Tkáče (40 %) a Romana Korbačky (10 %).

2. Obchodní rejstříky

Vlastnictví médií, stejně jako vlastnictví jiných společností, se dá ověřovat i přes obchodní rejstřík. V tištěných médiích je vždy vydavatel (vlastník) uveden v tzv. tiráži, kde jsou často uvedeni i redaktoři. V onine médiích je vlastník uveden obvykle na spodní části webové stránky. U názvu společnosti je mnohdy uvedeno Copyright ©. Pak je nutné zkopírovat název společnosti nebo identifikační číslo (IČ, či IČO) a vložit do příslušné kolonky na www.justice.cz. Pokud jste uvedli společnost správně (proto je lepší vkládat identifikační číslo společnosti), ukáže se vám nabídka:

a) Výpis platných – zde jsou uvedeni jednatelé, členové představenstva, společníci apod. i s daty výkonu funkce. Pokud má vlastník formu akciové společnosti, nemusí být vždy uvedeni konkrétní vlastníci. U společnosti CZECH MEDIA INVEST a.s. je např. uvedeno, že na základě rozhodnutí valné hromady bude upsání nových akcií nabídnuto společnostem EP Corporate Group, a.s., E-Commerce and Media Investments, a.s., a společnosti TYMON a.s.

b) Úplný výpis – zde jsou uvedeni nejen současní, ale i bývalí společníci, jednatelé, členové dozorčí rady atd. i s daty výkonu funkce.

c) Sbírka listin – zde najdete zakladatelské dokumenty, notářské zápisy a účetní uzávěrky. Nepovinně jsou zveřejňovány i výroční zprávy. Mezi uvedenými listinami, kde je uveden i vlastník společnosti Ivo Lukačovič a jeho společnost Helifreak Limited, přes kterou Seznam.cz vlastní.

Jak je vidět, dohledání vlastníka není vždy snadno proveditelné, protože jednotlivé společnosti mnohdy vlastní jiné firmy. Proto je důležité dohledávat informace k jednotlivým vlastníkům v dalších veřejných zdrojích. Podstatné je, že např. novináři z portálu www.mediaguru.cz George Sorose nikde neuvádí. George Soros je v příspěvku uveden jen jako symbol. Proč se George Soros velmi často objevuje jako symbol zla, jsme popisovali v letošním březnovém Zpravodaji.

Mediální vzdělávání v červnu​​​​​​​

I v červnu pokračujeme se sérií devadesátiminutových on-line kurzů mediálního vzdělávání. Jsou zdarma a témata i s termíny najdete níže.

Bonus z oblasti zdravotnictví: Setkání s organizací Loono k tématu preventivní prohlídky

Společně si povíme, co prevence znamená a co všechno zahrnuje. Naučíme se, kdy a ke komu na preventivní prohlídku zajít a jak se správně starat o své zdraví. Poučíme vás také o v České republice dostupných screeningových programech, díky kterým může být včas odhalena například rakovina děložního čípku nebo tlustého střeva.

pátek 11. června, 10:00–11:30 hodin

Bulvár

Naučíte se rozeznávat bulvární prvky ve zpravodajství a odlišovat bulvární obsah od ostatních žánrů, jako je například story. Dozvíte se o významných bulvárních kauzách.

pátek 18. června, 10:00–11:30 hodin

Svět hodnot v éře Golden Kids

Na pozadí příběhů tria Marty Kubišové, Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře pochopíte, jak se uvolněné hospodářské podmínky v 60. letech projevily na vzniku československé populární hudby a jak bylo šíření fake news či vytváření kompromitujících materiálů stejně živé jako dnes.

pátek 25. června, 10:00–11:30 hodin

Přihlásit se můžete zde.

Může vás zajímat

Do Chorvatska jen s jednou dávkou

Mezi Českou republikou a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem bude možné cestovat po první dávce očkování bez omezení, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vakcíny mohou být i bez jehly

Krátké šplíchnutí do nosních dírek nebo polknutí pilulky. I tak může brzy vypadat očkování proti koronaviru. Vakcíny „nové generace“ bude snazší aplikovat i skladovat a podle expertů mají také lépe chránit proti přenosu covidu mezi lidmi. Na trhu se mohou objevit už na přelomu roku.

Nedostatek čipů prodražuje elektroniku

Další z následků pandemie, který se s námi potáhne ještě dlouho, je globální nedostatek mikroprocesorů. Zdražuje se kvůli němu kdeco od elektroniky až po auta, státy zoufale soutěží o dodávky polovodičů a řešení není v dohledu. Pokud vás zajímá, proč je vlastně čipy tak složité vyrobit a jak obtížně se navyšují jejich výrobní kapacity, začtěte se do křemíkového expozé Pavla Kasíka.

Vláda od začátku podcenila právní rámec, jak bojovat s pandemií

Politická odpovědnost jde za ní, tvrdí oslovení experti. Naopak žádost o náhradu škod by měla být adresována na Ministerstvo zdravotnictví. Mnohem horší než miliardy na odškodném je ale podle právníka Ondřeje Dostála pro demokracii významný pokles úcty k právu jako takovému.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované