Hlavní obsah

Češi berou jen třetinu německých mezd. Lidi do stávek nepoženeme, říká Středula

Rozhovor s Josefem Středulou: Proč odbory v Česku nebojují za vyšší mzdy zaměstnanců důrazněji?Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Lidi do stávek nepoženeme. O výšce platů se musí se zaměstnavateli hlavně sami dohodnout, říká odborářský boss Josef Středula.

Článek

Česká průměrná mzda je osmá nejnižší v Evropské unii. Hůř jsou lidé placeni už jen v Chorvatsku, Polsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Rumunsku a Bulharsku. Naopak lépe jsou podle posledních statistik Eurostatu placeni už i Slováci, Slovinci a Estonci, o Kypru či Řecku ani nemluvě.

„Proti Německu máme přibližně třetinové náklady práce, ačkoliv je česká produktivita práce na 60 procentech německé,“ upozorňuje šéf největší české odborové centrály ČMKOS Josef Středula v rozhovoru pro Seznam. „Jsme zemí s extrémně nízkou cenou práce,“ shrnuje.

Nepodepisují se ale na nízkých platech Čechů i české odbory? Na rozdíl od kolegů v zahraničí čeští odboráři tradičně akcentují při mzdových vyjednáváních spíš dohodu a smírná řešení. Jen výjimečně se uchýlí k tvrdému nátlaku v podobě stávky či zaměstnaneckých protestů.

Středula však výtku, že jsou české odbory příliš krotké, odmítá. Jejich pozice podle něj s problémem nízkých platů ani nesouvisí.

„Představte si, že tu budeme mít denně nějakou stávku, protest, demonstraci. Ti, kdo dnes volají po tom, aby odbory byly tvrdší, pak o nás budou říkat, že jsme vyděrači a vyháníme od nás zahraniční investory. Vyvolávat stávky bez zodpovědnosti, to umí kde kdo. Když ale nebudu vědět proč, nelze hnát lidi do protestů a do konfliktů. Lidé se musí o své mzdě se zaměstnavatelem především dohodnout,“ vysvětluje Josef Středula ve Výzvě.

Celý rozhovor s šéfem ČMKOS sledujte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované