Hlavní obsah

Češi bitcoinu věří, letos čekáme rekord, říká největší tuzemský obchodník

Bitcoinová horečka? Rozhovor s Martinem Stránským, zakladatelem holdingu World BTC Business.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchody za sedm milionů korun denně a už jistý roční rekord, shrnul Martin Stránský situaci na trhu poté, co nejznámější kryptoměna bitcoin překonala v tomto týdnu další maximum.

Článek

Vzestup, pád a zase vzestup. Bitcoinu se podařilo překonat jarní rekordní hodnoty a dostal se až k 67 tisícům dolarů.

„Sledujeme větší zájem jak od běžných uživatelů, tak od kvalifikovanějších investorů, kteří dělají větší objednávky,“ popsal v rozhovoru pro SZ Byznys Martin Stránský, majitel holdingu World BTC Business.

Vlnu zájmu zásadně ovlivnilo spuštění fondu ProShares v USA, prvního burzovně obchodovaného fondu, který umožňuje jednoduše řečeno pravidelné investování do bitcoinu i pro konzervativnější investory.

Hodnota bitcoinu se tak v přepočtu vyšplhala na víc než 1,4 milionu korun.

„Mám odhady, kterých bych chtěl docílit, jeden je velmi blízko, a to je 1,5 milionu korun, další bariéra z pohledu nás Čechů jsou dva miliony korun, což je naprosto neuvěřitelná suma, a potom je bariéra 100 tisíc dolarů. Nad tu si netroufnu předvídat, co by to mohlo vůbec udělat,“ říká muž, jehož firma stojí za největšími tuzemskými obchody.

Martin Stránský a World BTC Business

  • O kryptoměny se zajímá od roku 2011, kdy bitcoin stál lehce přes tři dolary.
  • Holding World BTC Business založil v roce 2014.
  • Prostřednictvím služby Bitstock, letos přejmenované na bit.plus, jsou největším tuzemským obchodníkem s kryptoměnou bitcoin.
  • V roce 2020 uskutečnili obchody za téměř 1,2 mld. korun.
  • V červnu zahájili obchodování s digitalizovaným zlatem.

Naopak k vysvětlení toho, co by se muselo stát, aby hodnota nejznámější kryptoměny znovu spadla, stačí Martinu Stránskému jedno slovo. Regulace.

„Nicméně když jsme viděli zákaz v Číně, kde došlo k propadu na zhruba 30 tisíc, tak bitcoin opět ukázal svoji neuvěřitelnou vnitřní sílu, a pokořil další maxima, čili mně přijde, že je velmi odolný,“ je přesvědčen.

Momentálně zobchodují sedm milionů korun denně. A čekají další rekord. Loni uskutečnili směny za 1,2 miliardy korun, teď už jsou na částce 1,6 miliardy.

Kromě bitcoinu obchodují také s digitalizovaným zlatem. Prodej spustili letos v červnu. Zhruba deset speciálních automatů na zlaté slitky chtějí uvést do provozu na českém a slovenském trhu během příštích měsíců, půjde o investici zhruba 10 milionů korun, odhaduje Martin Stránský pro SZ Byznys.

Reklama

Související témata:

Doporučované