Hlavní obsah

Češi chtějí bydlet ve vlastním. I za cenu vysokých dluhů

Foto: Shutterstock.com

Ceny bytů šplhají k rekordním částkám. Stagnaci ekonomové neočekávají.

Reklama

Až 110 tisíc korun za metr čtvereční, i tolik může zaplatit kupující za byt. Ceny bytů v Česku šplhají k rekordním částkám. V horizontu jednotek roků ceny neklesnou, ba naopak. Ekonomové předpokládají neustálý růst.

Článek

Bydlet ve vlastním se stává v České republice stále větším luxusem. Rostoucí ceny nemovitostí jdou ruku v ruce se zpřísňujícími se podmínkami hypoték.

„Stávající nemovitosti se sice v současné době prodávají za přemrštěné částky, nic ale zatím nenasvědčuje tomu, že by se kontinuální růst měl v nejbližších letech zastavit,“ uvedl ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Češi ale přesto chtějí bydlet ve vlastním. „Paradoxem je, že v České republice je stále silně preferována varianta bydlení ve vlastní nemovitosti, a to i za cenu extrémního zadlužení. Status vlastního bydlení platí pro všechny věkové kategorie a skupiny obyvatel, od rodin s dětmi, partnerské soužití až po samostatně žijící jednotlivce,“ řekl Pelc.

Také z toho důvodu mladí lidé často zůstávají bydlet s rodiči. Na pořízení vlastní nemovitosti nemají peníze.

Nejdražší bydlení je podle ekonomů v Brně. „Přestože největší cenová hladina nemovitosti je v Praze, při započtení úrovně příjmů vychází nejhůř bydlení v Brně. Byty jsou jen o něco levnější ve srovnání s Prahou, příjmy jsou však znatelněji nižší,“ dodal Pelc. V Praze se ceny průměrně pohybují kolem 97 000 korun za metr čtvereční, v Brně kolem 72 000.

Pro mnoho mladých lidí je tak alternativou bydlení v přilehlých oblastech, nebo za městem. „Pak je ale třeba započítat každodenní čas strávený dojížděním za zaměstnáním a zpět,“ řekl Pelc. Podle něj je nevýhodou i menší kulturní a společenské vyžití nebo nižší sociální vybavenost příměstských lokalit.

V několika dalších letech ekonomové neočekávají stagnaci či regresi cen nemovitostí.

„V určitém čase se však z realitního obchodování stane ryze investiční byznys a Česká republika se pak možná přiblíží západním zemím, kde je běžnější bydlet v nájmu než nemovitost vlastnit,“ vysvětlil Pelc. A právě to by podle něj mohlo zahájit období poklesu cen. „Klesne poptávka po nákupu nemovitostí a následně může dojít i k poklesu tržní ceny,“ dodal.

Ani nájem ale pro mnohé lidi není příznivým řešením. I ceny nájmů totiž ve větších městech rychle rostou. Nájemci si čím dál častěji žádají rekordní částky.

„V roce 2019 se v Brně průměrné ceny za byty 2+kk pohybovaly kolem 13 500 Kč, za 2+1 kolem 13 000 Kč, za 3+kk kolem 18 400 Kč a za 3+1 potom kolem 15 200 Kč,“ řekl jednatel společnosti Ulov domov Martin Březina.

To dělá problém především studentům, jejichž měsíční příjmy jsou často pro nájemní bydlení nedostačující. Někteří nájemci požadují po studentech i deset tisíc za pokoj.

Problém s bydlením měl i Marcel Mucha v Brně. „Pokoj jsem hledal dva měsíce, všechno bylo příšerně drahé,“ řekl.

Studenti se tak často uchylují k levnější variantě ubytování – ke studentským kolejím. Ale i v jejich případě zájem převyšuje nabídku a na mnohé z nich tak lůžko na kolejích nevyjde.

„V posledních letech s ohledem na růst cen pronájmů zájem o ubytování na kolejích roste, nicméně studenti mají zájem hlavně o dobře vybavené koleje v blízkosti výukových areálů. Naším dlouhodobým záměrem není nijak výrazně navyšovat kapacitu kolejí, ale zvyšovat ubytovací standard,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Zájem o nájemní bydlení je ale přesto stále vysoký. „Trh je vyšponovaný, i když jsme loni zaznamenali mírnou stagnaci oproti raketovému růstu cen nájmů v letech 2017 a 2018. Do budoucna očekáváme mírný nárůst,“ uvedl Březina.

Reklama

Doporučované