Hlavní obsah

Češi chtějí utratit za dárky pět tisíc, většinou ale padne dvojnásobek

Patříte ve vánočním nakupování k průměru, nebo utrácíte moc? Dárková tradice překvapivým pohledem statistik.

 

Reklama

Preferují Češi pro nákup vánočních dárků spíše kamenné prodejny, nebo e-shopy? Tématu vánočního shonu na internetu se v rozhovoru věnuje manažer Zboží.cz Milan Šmíd.

Článek

„V situaci, kdy si člověk vybírá mezi levnější nabídkou, na kterou bude muset několik dní čekat, a mezi dražší, avšak okamžitě dostupnou, bude v drtivém počtu případů ochoten si připlatit. Proto i letos chystáme službu Doručení do Vánoc, díky níž se zákazníci na Zboží.cz rychle zorientují mezi nabídkami obchodů, které garantují termín doručení objednávky,“ říká Milan Šmíd, jenž má službu na starosti.

Při výběru vánočních dárků pro své nejbližší se lidé nechávají strhnout touhou udělat svým blízkým radost, i proto překračují plánovaný rozpočet až dvojnásobně. Každý Čech plánuje na Vánoce pořídit v průměru šest dárků, přičemž dvě třetiny lidí si myslí, že utratí do pěti tisíc korun. Srovnávač cen Zboží.cz ale spočítal, že čtyřčlenná rodina snadno utratí až 13 000 Kč. Vyplývá to z průzkumu společnosti Seznam.cz.

Milan Šmíd také ví, o jaké dárky je o Vánocích největší zájem. Jasným evergreenem jsou parfémy. Před svátky se zájem o ně zvedá několikanásobně. Dětem plánuje letos koupit dárky „jen“ 60 procent Čechů. V průměru budou lidé pořizovat jeden a půl dárku „na hlavu“.

Reklama

Doporučované