Hlavní obsah

Češi fandí platbám přes moderní zařízení. Patří k světové špičce

Moderní metody placení jsou stále oblíbenější.

Reklama

O tom, že popularita placení pomocí tzv. nositelné elektroniky roste, není pochyb. Tématem se zabývala také společnost Mastercard, která srovnávala, ve kterých zemích Evropy si moderní metody placení získaly na oblibě.

Článek

Celkově počet plateb během letošního roku narostl na osminásobek v meziročním porovnání.

Nositelná elektronika

Do tzv. nositelné elektroniky patří chytré hodinky, prsteny nebo náramky. Jejím prostřednictvím se dá platit všude tam, kde přijímají bezkontaktní platební karty. V první trojce Evropy se nachází Nizozemsko, Británie a Švýcarsko. Česká republika je podle počtu plateb nositelnou elektronikou aktuálně sedmou zemí v Evropě.

V prvním Nizozemsku se uskutečnila celá třetina všech evropských plateb právě pomocí nositelných zařízení. Ve Velké Británii se pak moderní metody na platbách podílely z 18 procent a ve Švýcarsku osmi procenty.

Zařízení, jež je k bezkontaktnímu placení možné používat, jsou dostupná ve 26 členských zemích EU a na výběr je přes 30 různých modelů.

Evropské země s nejvyšším počtem plateb nositelnými zařízeními:

1. Nizozemsko

2. Velká Británie

3. Švýcarsko

4. Rusko

5. Polsko

6. Švédsko

7. Česká republika

8. Finsko

9. Německo

10. Ukrajina

Celosvětově se nejvíce plateb nositelnými zařízeními uskuteční v Austrálii, za níž následuje evropské Nizozemsko. Kromě Spojených států na osmém místě jsou všechny zbývající země v první desítce evropské. Česko tady z celosvětového hlediska zabírá devátou příčku.

„Česká republika nadále potvrzuje pevné postavení jednoho z nejinovativnějších trhů v oblasti plateb na světě. Jsme globální špičkou s bezmála stoprocentním podílem bezkontaktních platebních terminálů a rovněž v podílu bezkontaktních karet, což vytváří ideální podmínky k rychlému nárůstu transakcí nositelnými zařízeními. I díky tomu u nás loni poprvé padla miliardová hranice v celkovém počtu plateb kartami a jejich počet i nadále meziročně roste zhruba 18procentním tempem,“ uvedl generální ředitel Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku Michal Čarný.

Zajímavým faktem také je, že jen během letošního roku převýšil počet evropských transakcí celkový součet plateb ve Spojených státech téměř dvacetkrát.

S pokračujícím vývojem technologií nositelných zařízení vstupují do hry i módní značky, které celý trh posouvají o další krok dál. Vznikají zařízení, jež jsou nejen funkční, ale plní současně i roli vysoce módních doplňků. V současné době používá každý pátý dospělý člověk chytré hodinky nebo sportovní náramek. Předpokládá se, že do roku 2020 bude mít celosvětový trh s nositelnými zařízeními hodnotu 30 miliard eur.

S moderní metodou placení neodmyslitelně souvisí také bezkontaktní platby obecně. Ty jsou stále rozšířenější.

V Evropě se nyní plných 61 procent všech plateb v obchodech uskuteční bezkontaktně, což představuje nárůst o 23 procent oproti stavu v roce 2018. Počet obchodů, kde už zákazník běžně bezkontaktně zaplatí, v souvislosti s růstem popularity této metody, rostl také. Meziročně se podíl změnil z 42 procent na celých 70.

Reklama

Související témata:

Doporučované